Liderul PSD Liviu Dragnea a atacat dur BNR, afirmând că declaraţii ale reprezentanţilor acesteia, ale preşedintelui şi ale liderilor opoziţiei "prea sunt coordonate", concluzia sa fiind că "îmomentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare". În ceea ce priveşte creşterea preţurilor, Dragnea a invocat mai multe motive, de la liberalizările cerute de FMI şi de UE,până la faptul că importăm din state UE un de preţurile au crescut, dar a făcut referire şi la "companiile cu capital străin", care au majorat preţurile, văzând că au crescut veniturile românilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Încerc să înţeleg, prea seamănă, prea sunt coordonate unele acţiuni de la BNR, unele declaraţii ale preşedintelui, ale liderilor din opoziţie, ştiri false. Poate cineva e nervos că România chiar începe să-şi folosească potenţialul propriu în propriul interes. Simţiţi că în momentul în care România încearcă să se ridice, e cineva care îi dă la picioare? Bineînţeles, îi dă la picioare şi României, şi nouă, şi mie în primul rând, normal, preşedintele partidului”, a declarat Liviu Dragnea la Antena 3.

Dragnea a explicat şi cauza creşterilor de preţuri, susţinând că preţurile la energie au crescut ca urmare a liberalizării cerute de FMI şi de UE şi a unor "politic de cartel" practicate de unii operatori economici, iar preţurile la alimente au crescut pentru că importăm în principal din statele UE, unde s-au inregistrat majorări ale preţurilor. De asemenea, el a acuzat şi "companiile cu capital străin" care, când au văzut că au crescut salariile şi pensiile, au mărit preţurile.

”Creşterea preţurilor la energie. În primul rând este vorba de liberalizarea cerută de FMI şi UE, deci nu e o decizie a guvernului şi de asemenea şi de unele politici de cartel făcute de unii operatori economici cu capital străin în România. Deci nu e din cauza Guvernului. Creşterea preţului barilului de petrol pe pieţele internaţionale - martie 2018 faţă de martie 2017, o creştere de 33 %.  Nu noi am decis. Creştererea preţurilor la produsele agricole importate şi alimentare importate. Noi importăm 70% din UE şi constatăm că aici au crescut preţurile la bunurile pe care le importăm. Sigur că am constatat că aceste companii cu capital străin când au văzut că veniturile românilor cresc şi salarii şi pensii - şi-au zis "Hai să mărim şi noi preţurile". Noi o să cerem ANRE-ului şi altor instituţii să verifice cât de fundamentată a fost această creştere de preţuri şi solicit guevrnului foarte clar ca in cazul relatat de consiliul concurenţei să dispună un control efectuat de corpul de control al premierului şi nu numai", a argumentat liderul PSD.

El s-a declarat convins că BNR ar trebui împreună cu guvernul să lucreze pentru diminuarea inflaţiei şi pentru a găsi cele mai bune soluţii de politică monetară.

"Nu să ascultăm mereu cum oameni care lucrează la Banca Naţională fac tot felul de previziuni publice şi care produc deservicii României, oameni cu funcţii importante din Banca Naţională care şi spun că cu toate că Comisia Europeană a spus că deficitul comercial, deficitul de cont curent al României nu generează probleme, pentru că e sub 4%, aşa cum s-a stabilit, cu toate astea ştie că se vor produce necazuri în România. Păi cum poţi să vii să spui aşa ceva? L-a pus dl Isărescu, a spus-o de capul lui? Este vorba de un mesaj din partea BNR şi asta poate să producă deservicii serioase României. Nu ia nicio măsură BNR, conducerea BNR? Înseamnă că îşi asumă aceste declaraţii", a susţinut Dragnea.

Economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea, a afirmat în urmă cu o săptămână că România are al doilea cel mai mare deficit de cont curent din UE, după Marea Britanie, iar, după ieşirea acesteia din UE, va fi cel mai expus stat european în cazul declanşării unei crize internaţionale.

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.