După aproape trei ani de la semnare, contractul pentru realizarea proiectului tehnic de modernizare a Pieţei Victoria din Timişoara, în contextul Capitalei Culturale Europene, a fost reziliat. Primarul Dominic Fritz a declarat că modernizarea acestei pieţe rămâne o prioritate pentru el, astfel că va organiza un concurs de arhitectură, iar în 2024 ar putea începe lucrările.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
O firmă din Braşov a câştigat licitaţia pentru proiectarea lucrării de modernizare a Pieţei Victoria din Timişoara, a fost semnat contractul de fosta administraţie locală încă din martie 2018, însă câştigătorul licitaţiei nu a mai predat niciodată documentaţia. Drept urmare, nici licitaţia pentru execuţia lucrărilor nu a putut fi organizată, astfel că, într-un final, după mai multe revizuiri şi negocieri între Primăria Timişoara şi firma, contractul a fost acum reziliat.
 
„Am o veste mai puţin bună. Am reziliat contractul de proiectare a noului centru al Timişoarei, mai exact Piaţa Victoriei. Asta este o poveste fără sfârşit pe care am decis să o încheiem şi să deschidem un nou capitol. Era vorba de un contract de proiectare care ar fi trebuit să se încheie în 4 luni. A fost câştigat contractul în februarie 2018 de o firmă din Braşov şi această firmă era obligată să predea un DALI cu toate avizele în termen de 60 de zile. Asta nu s-a întâmplat. Primăria a ameninţat că o să perceapă penalizări, firma a revenit, dar fără avize. Documentaţia a fost revizuită între 2018 şi 2019 de patru ori, dar şi în februarie 2019 a fost tot neconformă, la ultima predare şi nu avea toate avizele necesare. În noiembrie 2019 proiectantul a cerut revizuirea contractului, a fost refuzat. În luna octombrie 2020, după trei ani jumătate, Direcţia de Dezvoltare a propus rezilierea lui, vechea conducere nu a fost de acord şi acum cade în sarcina mea să reziliez acest contract, pentru că, dacă nu ai primit ce ai cumpărat în trei ani şi jumătate, îţi cam pierzi încrederea”, a declarat Dominic Fritz, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă.
 
Cu toate acestea, edilul spune că în continuare îşi doreşte modernizarea zonei, însă doar după ce organizează un concurs. Iar lucrările ar urmă să înceapă în 2024, după anul în care Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană.
 
”Piaţa Victoriei rămâne o prioritate pentru noi. Propunerea mea este să prevedem un concurs de arhitectură pentru Piaţa Victoriei şi toate străzile adiacente, care să fie făcut astfel încât să-l finalizăm până anul viitor. În 2023 să lucrăm la proiectul tehnic, că în 2024 să începem lucrările. Poate şi o parte din lucrări pot fi începute şi finalizate mai devreme, trebuie să studiem. Dar cred că această idee de a nu lasă reabilitarea unei singure firme, ci de a face un concurs adevărat ar fi o premieră pentru Timişoara şi este tot ce merită această zona”, a adăugat Fritz.
 
Fostul primar, Nicolae Robu, îşi dorea că prin acest proiect să se înlocuiască reţelele de utilităţi din subteran, pe suprafaţa întregii pieţe, să fie schimbate dalele şi să fie desfiinţată o parcare, acolo unde ar fi urmat să fie montat pavaj, iar în centrul piaţetei amenajate să fie un soclu pentru o statuie ecvestră.
 
Între timp, în zona Pieţei Victoria s-au făcut doar intervenţii punctuale, acolo unde dalele erau distruse.
 
Actualul pavaj din Piaţa Victoriei datează din anii ’80 când, odată cu scoaterea liniilor de tramvai din centru, a fost şi el schimbat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.