Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, anunţă că va căuta soluţii de finanţare pentru Festivalul International de Literatură din Timişoara şi va organiza o dezbatere despre finanţarea culturii, după ce Centrul de Proiecte, instituţie înfiinţată de edil în subordinea Primăriei Timişoara, a respins finanţarea pentru acest festival. Scriitorul timişorean, Robert Şerban a anunţat că acest festival, care s-ar fi aflat anul acesta la cea de-a 11-a ediţie, nu mai primeşte banii necesari organizării.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a scris pe Facebook, joi seară, că şi el a fost surprins că Festivalul International de Literatură nu a primit finanţare.
 
”După ce Centrul de Proiecte a publicat rezultatele apelului de finanţare “Cultura în Prezent” la care Festivalul International de Literatură din Timişoara nu a intrat în rândul proiectelor selectate, mulţi m-au întrebat care e părerea mea despre subiect. Pe scurt: şi eu am fost surprins. Bineînţeles că Timişoara trebuie sa susţină al său Festival Internaţional de Literatură. Cu foarte puţini bani şi multă pasiune a reuşit să devină un reper în peisajul cultural chiar şi dincolo de graniţele României. Am discutat cu mai multe instituţii de cultură din subordinea Primăriei pentru a identifica o soluţie de finanţare şi găzduire pentru FILTM. Nu am niciun dubiu că o vom găsi”, a scris Fritz.
 
Edilul a adăugat că au fost depuse proiecte în valoare totală de 9 milioane de lei, iar finanţarea oferită de Centrul de Proiecte din cadrul Primăriei Timişoara era de doar 3 milioane de lei. Dominic Fritz mai anunţă şi că va organiza o dezbatere despre finanţarea culturii.
 
”Este inevitabil, ca în orice proces competitiv cu resurse limitate, să existe nemulţumiri şi dezbateri aprinse despre punctajele obţinute şi criteriile aplicate, despre cine a reuşit sa obţină finanţare si cine nu, despre cine “merită” şi cine nu. E normal să producă dezamăgiri. Eu cred că aceste discuţii despre cum să prioritizăm şi să alocăm bani publici pentru cultură trebuie duse cu toate dilemele puse pe masă. În modul cel mai constructiv, şi nu doar punctual, cu toată deschiderea din partea noastră de a aduce îmbunătăţiri. Sunt conştient de responsabilitatea pe care o avem în Timişoara, Capitala Europeană a Culturii 2023, să nu dăm greş cu felul în care susţinem cultura. Voi organiza în luna mai o dezbatere la Timişoara despre finanţarea culturii la care voi invita oameni de cultură şi experţi din toată ţară. Revin cât de curând posibil cu detalii”, a mai scris Fritz.
 
Scriitorul Robert Şerban, a anunţat, surprins, pe Facebook, că Festivalul International de Literatură de la Timişoara nu va mai avea loc, din lipsă de finanţare.
 
”Fiindcă anul viitor Timişoara va fi Capitală Culturală Europeană, am tot fost întrebat, de prieteni şi cunoscuţi din ţară şi din străinătate (ba chiar şi din Timişoara), dacă ştiu ce evenimente mari/tari se anunţă, aici, la noi, pentru 2023. Mai în glumă, mai în serios, răspundeam: Festivalul Internaţional de Literatură, ediţia a 12-a. Ei bine, nu mai am acest răspuns. Proiectul FILTM, care anul acesta împlineşte 11 ani de existenţă, nu a primit finanţare din partea Centrului de Proiecte Timişoara, instituţie subordonată Primăriei Timişoara. Juriul ales de conducerea acestui centru a considerat că cele 10 ediţii ale celui mai important festival de literatură din Vestul României n-au contat şi au decis că FILTM nu este... eligibil”, a scris Robert Şerban pe Facebook.
 
Robert Şerban a notat şi că a fost depusă o contestaţie, dar că aceasta nici măcar nu a fost citită de responsabili.
 
”Mi-a trecut consternarea produsă de decizia juriului ales de Centrul de proiecte şi am depus contestaţie la această decizie, crezând că oamenii din juriu (oameni care ar trebui să aibă vocaţia culturii scrise, cu palmares în cultura scrisă, cu notorietate în acest domeniu, cu un CV din care n-ar avea cum să absenteze cărţile pe care chiar ei le-au scris) vor repara greşeala. Da’ de unde! Contestaţia noastră, argumentă punctual, se pare că nici n-a fost băgată în seamă.  Acest proiect care a întărit poziţia Timişoarei pe harta culturală a României a primit, până acum, finanţare din partea Primăriei Timişoara. De ce? Fiindcă e evident pentru cei care au participat la festival timp de un deceniu că e vorba de un  eveniment real. Cum să-ţi imaginezi că tocmai în ajunul anului în care oraşul nostru ar trebui să-şi contureze şi mai pregnant profilul cultural şi să pună accent, în primul rând, pe evenimentele deja existente, care s-au dovedit cu impact la public, un festival de talia FILTM va fi ignorat de către instituţia din subordinea Primăriei Timişoara, creată ca să se ocupe, între altele, de programul viitorului an? ”, a scris Robert Şerban.
 
Scriitorul mai arată că la capitolul ”Cutură Scrisă” au primit finanare de la Centrul de Proiecte anumite organizaţii care au ca obiect de activitate alte domenii decât cultura scrisă.
 
”Centrul de proiecte Timişoara a alocat, anul acesta, la capitolul Cultură Scrisă, un buget mic, raportat la celelalte domenii culturale. Cu toate acestea, în urma afişării rezultatelor am constatat că la Cultură Scrisă au primit finanţare organizatii care au ca obiect de activitate alte domenii, dar au făcut proiecte cu vagi accente pe literatură (arhitectura, muzica etc). Iar bugetele acestor noi proiecte sunt duble şi triple faţă de ceea ce a cerut FILTM. Păi nu e ciudat?! Iar asta când regulamentul de finanţare a apărut fără să fi fost în dezbatere publică (de exemplu, la Consiliul Judeţean Timiş regulamentul pentru finanţările pe 2022 stă acum în dezbatere publică). Centrul de Proiecte, o instituţie tânără şi crudă, a schimbat, în doar cîteva luni, regulile privind definirea proiectelor prioritare: spre deosebire de sesiunea de finanţare de anul trecut, acum a definit „proiectele prioritare” şi în termeni financiari, propunând limita minimă de buget de 250.000 de lei. Or, FILTM nu are nevoie de aşa o sumă uriaşă, pentru că festivalurile de literatură nu costă atât. De ce să cerem aiurea şi să tocăm aiurea? Sunt bani publici, oameni buni! Iar acea “limită” de 250.000 lei de cheltuit minim nu exista la aplicaţiile de anul trecut”, a mai notat Robert Şerban. 
 
Scriitorul timişorean anunţă, în final, că Festivalul International de Literatură din Timişoara va avea loc şi în acest an deoarece se vor căuta sponsori care să îl susţină, deoarece ”oamenii au nevoie să vadă, să asculte şi să citească scriitori importanţi”. 
 
”Cititul rămâne un exerciţiu intelectual fundamental şi formator şi suntem datori să-l promovăm continuu”, mai scrie Robert Şerban.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.