Senatorul Marius Bodea şi deputatul Monica Berescu, ambii membri ai USR Iaşi, susţin că persoanele responsabile pentru pierderea finanţărilor prin PNRR pentru autostrăzile A7 şi A8 trebuie să plătească, motivând că ”sunt eşecuri prea mari pentru a le trece cu vederea”.
Potrivit celor doi aleşi ai USR, Moldova primeşte ”o nouă palmă”, după anunţul că ”banii europeni din PNRR pentru mai multe segmente din A7 şi A8 au fost pierduţi definitiv”.
”Toţi cei implicaţi în implementarea cu întârziere a acestor obiective esenţiale de infrastructură rutieră trebuie să plătească. Sunt eşecuri prea mari pentru a le trece cu vederea. Moldova, cea mai săracă regiune din Uniunea Europeană, este din nou lăsată la coadă din cauza incompetenţei şi relei voinţe a celor care sunt implicaţi direct de la nivelul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere şi Companiei Naţionale de Investiţii Rutiere”, a declarat Monica Berescu, deputat USR de Iaşi.
Reprezentanţii USR consideră că sunt două societăţi de stat cu obiective aproape similare, respectiv CNAIR şi CNIR, care ”mai mult au încurcat”.
”Neregulile la organizarea licitaţiilor, menţionate de noul ministru al Fondurilor Europene, Dragoş Pâslaru, încălcarea unor proceduri europene legate tot de achiziţiile publice, dar şi plasarea investiţiei la şi altele au făcut ca şantierele efective să înceapă prea târziu. De la vorbe nu am trecut la fapte decât greu sau deloc. Nu se poate să pierzi o sumă aşa de mare pentru că cineva s-a mişcat greu şi asta să nu aibă consecinţe. Toţi cei care au fost implicaţi la nivel executiv pentru implementarea A7 şi A8 trebuie traşi la răspundere. Ar fi o minimă reparaţie pentru acest eşec naţional”, a declarat Marius Bodea, senator USR de Iaşi.
Potrivit Ministerului Transporturilor, tronsoanele Focşani – Paşcani din A7, tunelurile de la Margina – Holdea din Autostrada Lugoj – Deva şi câteva proiecte din infrastructura feroviară sunt singurele care au rămas în PNRR, având asigurată finanţare 100 la sută din fonduri europene, fără a mai fi necesară cofinanţare naţională. În schimb, mai multe proiecte au fost excluse total sau parţial.
Ministerul Transporturilor a transmis, marţi, că România nu trebuie să restituie niciun ban aferent proiectelor care au fost excluse.
Printre proiectele care rămân finanţate 100% din PNRR se numără Autostrada Moldovei (A7), tronsoanele Focşani – Paşcani, precum şi Autostrada Lugoj – Deva (A1), secţiunile D şi E (tunelurile de la Margina – Holdea).
”În privinţa proiectelor care au fost excluse parţial sau total din PNRR, MTI subliniază că nu va fi returnată nicio sumă deja cheltuită. Astfel, România nu va rambursa cei 2,3 miliarde de euro investiţi până în prezent în proiectele deja finalizate sau aflate în stadiu avansat de execuţie”, a mai transmis Ministerul Transporturilor.
Printre acestea se numără Autostrada Buzău – Focşani (A7) – finalizată şi deschisă circulaţiei, Lotul 1 al Autostrăzii Ploieşti – Buzău (A7) – finalizat şi dat în circulaţie, Secţiunile Leghin – Moţca şi Târgu Mureş – Miercurea Nirajului (A8).

Urmărește-ne și pe Google News
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.