Prietenia dintre Victor Ponta şi Liviu Dragnea, care părea să garanteze unitatea internă de la preluarea şefiei partidului de către fostul premier, nu a rezistat testului inversării raportului de putere dintre cei doi, după demisia lui Ponta de la conducerea partidului în iulie 2015. Pe măsură ce poziţia lui Dragnea în partid s-a consolidat după acest episod, Ponta a devenit o figură periferică în partid, neezitând să ia poziţii contrare celor adoptate de conducerea PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Pe 12 iulie 2015, Victor Ponta şi-a surprins colegii de partid anunţându-şi demisia din funcţia de preşedinte al PSD până la clarificarea situaţiei sale în justiţie. În locul său, a desemnat-o ca interimar pe Rovana Plumb, preşedinta Consiliului Naţional. Păstrându-şi funcţia de prim-ministru, Ponta spera să aibă în Plumb un aliat care să-i permită să aibă un cuvânt greu de spus în partid. Calculele sale au fost răsturnate de către preşedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea. Acesta a reuşit să determine convocarea unui Comitet Executiv Naţional în cadrul căruia, cu ajutorul majorităţii preşedinţilor de organizaţii judeţene, a fost ales preşedinte interimar.

În calitate de premier, Victor Ponta rămânea totuşi un personaj-cheie în PSD, el şi Liviu Dragnea fiind nevoiţi să colaboreze. Lucrurile s-au schimbat radical în 4 noiembrie, când Ponta a demisionat după ce cu o seară înainte zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, atât în Capitală, cât şi în alte oraşe din ţară, pentru a cere demisia sa, ca urmare a tragediei din Colectiv. Decizia lui Ponta a fost o surpriză neplăcută pentru mulţi lideri ai partidului, în condiţiile în care demisia a dus la îndepărtarea PSD de la putere, printre cei nemulţumiţi fiind, evident, Liviu Dragnea.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Ponta a fost nevoit să guste repede din doctoria amară a smereniei, când succesorul său la Guvern, Dacian Cioloş, nici măcar nu primise votul de învestitură în Parlament. Pe 16 noiembrie 2016, Liviu Dragnea a organizat un bilanţ al guvernării PSD, fără însă ca titularul postului de premier din ultimii patru ani să fie invitat. ”Nu facem invitaţii ca la nuntă”, a spus Dragnea când a fost întrebat de ce nu a venit Ponta. Victor Ponta nu a mai avut altceva de făcut decât să simuleze nepăsarea faţă de maniera în care era tratat de fostul său subaltern din partid şi din Guvern. ”Nu am fost invitat la bilanţul guvernării pe care eu am condus-o. Nu m-am supărat. Pe PSD nu o să mă supăr niciodată”, spunea Ponta.

La mai puţin de un an de la demisia de la conducerea PSD, Victor Ponta a constatat că Liviu Dragnea nu tolera constituirea unui pol alternativ de putere în partid. În iunie 2016, Valeriu Zgonea a fost revocat din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor, iar Ponta şi-a exprimat public dorinţa de a obţine acest post. Dragnea s-a opus, iar Florin Iordache a asigurat interimatul funcţiei până la încheierea legislaturii. Pe 14 iunie, Ponta a fost nevoit să facă public pasul înapoi renunţând la candidatură. "Prin suspiciune, manipulare şi interpretări greşite (inclusiv prin greşeala mea de a explica) totul urma să se transforme azi într-o bătălie pentru putere în PSD - ceea ce eu nu îmi doresc şi nu am avut în gând! Nu sunt dispus să fac rău PSD şi nici să dau bătălii pentru mize pe care nu le consider importante!", explica Ponta.

În perioada precampaniei pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie s-au amplificat speculaţiile legate de plecarea lui Ponta din partid, alimentate de înscrierea în PRU a unor social-democraţi cunoscuţi ca apropiaţi ai fostului premier, cel mai cunoscut fiind Sebastian Ghiţă. Liviu Dragnea a reuşit să împiedice o criză în partid înaintea unui scrutin încheind o pace temporară cu Ponta, căruia i s-a promis că va avea un cuvânt de spus în elaborarea programului de guvernare al PSD. În schimb, Victor Ponta s-a implicat activ în campanie, iar după victoria categorică a partidului, a anunţat susţinerea lui Dragnea pentru funcţia de prim-ministru. "Eu am spus un lucru bazat pe experienţa pe care am avut-o în cele trei guverne: dacă vreţi eficienţă şi vreţi să facem treabă, şeful partidului e şi şeful guvernului. Dacă vreţi să ne certăm, ne certăm cum a fost cu Cioloş şi cu toţi ceilalţi", declara Ponta pe 12 decembrie.

Însă ”idila” Ponta-Dragnea nu a supravieţuit alegerilor. Au apărut din nou speculaţii legate de dorinţa lui Ponta de a obţine postul de preşedinte al Camerei Deputaţilor, la care poziţia sa oficială a fost: “Nu cer nicio funcţie, nu refuz nicio funcţie. Deocamdată, am primit de la oameni şi de la PSD funcţia de deputat de Gorj”. Doar cu ea a rămas, căci Liviu Dragnea nu i-a mai făcut vreo ofertă, rezervându-şi sieşi şefia Camerei deoarece legea nu-i mai permitea să fie membru al Guvernului din cauza condamnării penale. De atunci relaţia Liviu Dragnea-Victor Ponta nu a mai cunoscut vreun reviriment, nici măcar pasager.

Ponta a fost printre primii care au făcut declaraţii publice legat de stilul autoritar de conducere a PSD pe care l-ar folosi Dragnea, iar în luna februarie declaraţiile critice la adresa preşedintelui partidului s-au înmulţit, în timp ce Liviu Dragnea încerca să creeze aparenţa unor mici înţepături amicale. Informaţii despre o întrevedere pe care cei doi ar fi avut-o după demisia din Guvern a lui Florin Iordache au dat ocazia unor zvonuri potrivit cărora Victor Ponta ar putea prelua portofoliul Justiţiei, însă informaţia a fost dezminţită într-o manieră destul de abruptă de liderul social-democraţilor. Deşi Dragnea a precizat că a vorbit cu Ponta ”câte-n lună şi-n stele”, ca doi prieteni vechi, era clar că problema intrării lui Ponta în Guvern nu a fost luată în considerare. „Victor Ponta nu este în afara partidului ca să merg cu o ofertă la el. Eu nu mă duc la piaţă cu oferte pe tarabă către colegii de partid, categoric nu”, a declarat Dragnea pe 14 februarie, fiind întrebat dacă i-a făcut o ofertă lui Ponta.

Pe de altă parte, ar fi fost surprinzătoare o nominalizare pentru o funcţie ministerială în condiţiile în care Victor Ponta nu s-a dat în lături să critice dur prestaţia partidului şi a Guvernului în timpul scandalului legat de adoptarea OUG 13/2017. „Operaţiunea asta declanşată în ianuarie cu ordonanţele 13, 14, cum să vă spun, zici că au scris-o ăialalţi. Mă uitam şi mă frecam la ochi, nu înţelegeam ce se întâmplă”, a afirmat Victor Ponta, pe 20 februarie, la România TV, enumerând apoi greşelile făcute. „În primul rând, lipsa de asumare. Adică nu poţi să dai pe Iordache, nu crede nimeni, nu cred nici eu. Trebuia să fie domnul Dragnea, cu domnul Tăriceanu şi cu domnul Grindeanu să spună, ziua în amiaza mare, domne de aia ne-au votat mulţi oameni. Al doilea lucru - explică de vrei să îndrepţi. Eu am citit de mai multe ori acea ordonanţă, după ce a fost publicată în presă. Şi dacă rămânea în vigoare, nu se întâmpla mai nimic, adică nu era o chestiune prin care să îndrepţi o chestiune reală (...) Liviu Dragnea presta foarte bine la tablă programul de guvernare. Eu nu am înţeles ce se întâmplă. Am înţeles că vrei să opreşti nişte abuzuri, dar nu mi-ai spus asta”, spunea Victor Ponta.

Întrevederea pe care a avut-o Ponta cu Sorin Grindeanu, informaţiile legate de faptul că actualul premier îl consultă frecvent pe fostul lider al partidului şi criticile publice ale primului faţă de raporturile dintre partid şi Executiv au făcut şi mai evidente tensiunile dintre fostul şi actualul preşedinte al PSD. ”Acum văd guvernul «Grindeanu» (pe care l-am votat şi al cărui succes m-ar face foarte fericit şi liniştit) cum are deja patru piloţi! Lângă premier trage de manşă cu toată puterea şi preşedintele Iohannis (instalarea cu forţa în capul mesei de la Palatul Victoria sau somaţiile legate de buget sunt elemente evidente) / trage vizibil şi preşedintele PSD Liviu Dragnea (care nu doar că a anunţat la început membrii Cabinetului, dar îi şi coordonează direct şi prezintă public toate lucrurile pozitive - cele negative le lasă pentru bieţii miniştri) / există din ce în ce mai vizibil şi public şi a patra «mână» pe manşă - cea a Sistemului care transmite prin vocea procurorului general sau al procurorului-şef DNA ce ordonanţe sau legi trebuie să adopte sau să nu adopte Guvernul”, scria pe Facebook Victor Ponta, pe 22 februarie.

El atrăgea atenţia că această situaţie riscă să afecteze încrederea în guvernul PSD. ”O întrebare simplă: dvs. vedeţi un avion şi în cabină sunt patru piloţi care se îmbrâncesc şi ţipă unul la altul, vă mai urcaţi în el? Sau dacă deja sunteţi înăuntru vă uitaţi după «Ieşirea de Urgenţă» sau vă rugaţi la Dumnezeu să ajungeţi cât mai repede la aterizare ca să fugiţi mâncând pământul bucuroşi că aţi scăpat?”, explica fostul prim-ministru.

Liviu Dragnea încă mai încerca şi atunci să păstreze aparenţele unei relaţii amicale. "Mie mi-a plăcut expresia cu avioanele. Nu prea am ce să comentez aici. Nu ştiu. Poate dacă ar fi şi un copilot poate ar fi mai puţină supărare, dar, vorbind serios, nu se întâmplă aşa. Pe de altă parte, Victor Ponta a spus mereu un lucru cu care nu pot să nu fiu de acord în ceea ce îl priveşte: el tot timpul a considerat ca preşedintele partidului să fie şi prim-ministru", a spus şeful PSD. Pe 28 februarie spunea chiar:”Orice critică venită din partea lui Victor Ponta este, pentru mine, sănătate curată”.

Pe de altă parte, ca şi în cazul lui Mihai Chirica, au apărut reacţii de nemulţumire faţă de Ponta din partea unor subalterni ai lui Dragnea. Vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu a afirmat, pe 1 martie, la TVR, că fostul premier Victor Ponta ar trebui să fie un lider al partidului, nu un analist politic, iar dacă are critici să le aducă în interiorul partidului, comentând că el nici nu mai vine la şedinţele PSD. "Nu cred că are niciun motiv să fie supărat. Nimeni nu i-a spus măcar «dă-te mai încolo» în interiorul partidului. El a renunţat singur, fără să se consulte cu partidul, şi la funcţia de preşedinte al partidului şi la funcţia de prim-ministru. Eu am aflat de pe Facebook, de exemplu, că nu mai avem Guvern", a spus Lia Olguţa Vasilescu.

Spre deosebire de Chirica, Victor Ponta nu a aşteptat pasiv ca numărul criticilor săi să crească de la o zi la alta şi l-a pus pe Liviu Dragnea în situaţia delicată de a lua o decizie de unul singur legată de viitorul în PSD al fostului său prieten.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.