Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, proiectul care vizează accelerarea măsurilor instituite de către autorităţi cu privire la siguranţa cetăţenilor şi a clădirilor cu vulnerabilitate seismică. Prin urmare, consolidarea acestor clădiri urmează să fie făcută cu acordul majorităţii proprietarilor. Aceeaşi prevedere va fi aplicată şi proprietarilor care nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari. Propunerea de lege mai prevede că spitalele, policlinicile, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele şi toate clădirile care sunt instituţii de învăţământ vor fi supuse unei evaluări vizuale rapide, iar procedura trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024. La blocuri începe evaluarea vizulaă rapidă din 1 ianuarie 2025 şi trebuie încheiată până pe 1 iunie 2026.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 212/2022, în vederea accelerării măsurilor instituite de către autorităţi cu privire la siguranţa cetăţenilor şi a clădirilor cu vulnerabilitate seismică.

Astfel, consolidarea acestor clădiri urmează să fie făcută cu acordul majorităţii proprietarilor. Aceeaşi prevedere va fi aplicată şi proprietarilor care nu sunt constituiţi în asociaţii de proprietari.

De asemenea, modificările vizează accelerarea activităţilor de evaluare vizuală rapidă a clădirilor, pentru a obţine o imagine de ansamblu cu privire la vulnerabilitatea seismică a clădirilor. Astfel, spitalele, policlinicile, şcolile, grădiniţele, liceele, creşele şi toate clădirile care sunt instituţii de învăţământ vor fi supuse unei evaluări vizuale rapide. Această procedură trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024.

În cazul blocurilor de locuinţe, termenul de începere a evaluării vizuale rapide este de 1 ianuarie 2025 şi trebuie finalizată până la 1 iunie 2026.

Pentru clădirile de interes şi utilitate publică aflate în patrimoniul instituţiilor publice, procedura trebuie începută la 1 ianuarie 2024 şi finalizată până cel târziu la 1 noiembrie 2024.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.