Declaraţia de reafirmare a prestigiului Parlamentului, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptată miercuri, în şedinţa de plen reunit, cu 203 voturi "pentru” şi 94 "împotrivă”. La dezbaterile asupra declaraţiei, Tăriceanu a lansat un atac dur la adresa preşedintelui Iohannis şi a CSM, instituţii pe care le-a acuzat că au atacat ”cot la cot” OUG 13, ”un act constituţional perfect legitim”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

UPDATE 13:17: Tăriceanu: Preşedintele şi CSM au atacat cot la cot un act constituţional perfect legitim pe care l-a adoptat Guvernul

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a lansat miercuri, în plenul Parlamentului, un atac dur la adresa preşedintelui Iohannis şi a CSM, instituţii pe care le-a acuzat că au atacat ”cot la cot” OUG 13, ”un act constituţional perfect legitim”.

”CSM doreşte să fie independent în cadrul arhitecturii instituţionale, dar CSM pare să dorească această independenţă numai în raport cu Parlamentul pentru că observăm că, atunci când preşedintele actual s-a dus la CSM, imediat, cot la cot, au depus contestaţiile pe care le cunoaşteţi la CCR împotriva unui act constituţional perfect legitim aşa cum a fost subliniat de către CCR pe care l-a adoptat Guvernul”, a declarat Tăriceanu în cadrul dezbaterilor asupra declaraţiei de reafirmare a rolului şi prestigiului Parlamentului.

Şeful Senatului a ţinut să atragă atenţia că unica instituţie care reprezintă poporul este Parlamentul, în vreme ce preşedintele este doar reprezentantul statul. ”Nu mă pot abţine să fac o remarcă: vreau să înţelegem cu toţii că preşedintele reprezintă statul şi nu este şeful statului. Nu merge această instituţie după formula din marină sau din armată: comanda la mine. Nu merge”, a mai spus şeful Senatului.

Tăriceanu l-a mai acuzat pe preşedintele Iohannis că a declanşat un război politic în ultimele două luni, fiind nevoie de intervenţia CCR ”pentru a pune lucrurile în ordine”.

”Fără îndoială că în această perioadă a existat o ingerinţă majoră a CSM în activitatea puterii executive şi o ingerinţă a instituţiilor de forţă împotriva activitatea Guvernului şi a Parlamentului. Am traversat o perioadă de criză de aproape două luni în care preşedintele a declanşat un război politic, alimentând nemulţumirile unei părţi a populaţiei şi încercând să răstoarne rezultatul alegerilor”, a adăugat Tăriceanu.

Declaraţia de reafirmare a prestigiului Parlamentului, adoptată de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului

Declaraţia de reafirmare a prestigiului Parlamentului, iniţiată de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a fost adoptată miercuri, în şedinţa de plen reunit, cu 203 voturi "pentru” şi 94 "împotrivă”.

Declaraţia - în care sunt criticate CSM, Ministerul Public şi preşedintele României, după decizia CCR privind OUG 13 - a fost propusă conducerii Parlamentului de către Călin Popescu Tăriceanu.

Proiectul de declaraţie vine să precizeze "poziţia Senatului în arhitectura constituţională a statului”, fiind nevoie ca opinia publică să înţeleagă că Parlamentul este "unica autoritate legiuitoare din România şi alte ingerinţe în activitatea acesteia nu pot fi acceptate”.

"Parlamentul României salută clarificările pe care CCR le-a adus în decizia sa din 8 februarie 2017. Declarând ca neîntemeiate sesizările CSM şi preşedintelui României, Curtea explică, pe de o parte, cum Parlamentul poate delega Guvernului printr-o lege specială de abilitare competenţa de a emite ordonanţe, iar pe de altă parte că executivul «nu are obligaţia constituţională sau legală de a solicita avizul CSM în materia în care a legiferat, iar CSM nu are abilitarea legală de a emite un astfel de aviz»", se arată în declaraţia propusă de Tăriceanu şi adoptată de plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Documentul subliniază că, "în condiţii normale", astfel de lămuriri nu ar fi fost necesare, însă în actualele condiţii ar pune capăt "acţiunilor concertate de subminare" a Parlamentului.

"Parlamentul României consideră că recenta decizie a Curţii trebuie să pună capăt o dată pentru totdeauna acţiunilor concertate de subminare a rolului şi prestigiului Parlamentului ca instituţie centrală a democraţiei şi organ reprezentantiv suprem al naţiunii noastre. Parlamentul nu va mai accepta pe viitor să fie redus la condiţia de spectator al unor decizii politice care se iau după criterii netransparente de către persoane care nu şi-au câştigat prin vot dreptul de a decide şi de către agenţii ale statului conduse la rândul lor de persoane numite pentru îndeplinirea unor atribuţii fără caracter politic, de ordin judiciar sau ţinând de sfera siguranţei naţionale", se mai arată în document.

Călin Popescu Tăriceanu s-a lansat şi într-o critică la adresa preşedintelui, care, prin modul direct de alegere, "a indus impresia greşită că cel ales este primul reprezentant al naţiunii, că ar fi un preşedinte absolut al românilor, mai legitim şi mai reprezentativ decât Parlamentul".

"Nimeni şi în nicio materie nu-şi poate aroga dreptul de a uzurpa autoritatea legislativă a Parlamentului. (...) Parlamentul României califică drept neconstituţionale şi inacceptabile judecăţile pe care fie Preşedintele României, fie CSM, fie reprezentanţi ai Ministerului Public le formulează la adresa unor decizii şi activităţi ale Guvernului", se mai spune în document, cu referire la disputele generate de către adoptarea OUG 13/2017.

CITEȘTE ȘI Băsescu: Parlamentarii au probleme comportamentale pe care încearcă să le ascundă în spatele unei declaraţii neinspirate

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.