Premierul Viorica Dăncilă a declarat marţi, după votul CEx, că s-a votat pentru preşedintele partidului, respectiv pentru ea pentru a reprezenta PSD în alegerile prezidenţiale. Ea aafirmat că are şanse şi în faţa preşedintelui Klaus Iohannis pentru că a demonstrat că poate fi premierul tuturor românilor, deci poate fi şi preşedintele tuturor românilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
 

UPDATE - Dăncilă: Am demonstrat că pot fi premierul tuturor românilor, deci pot fi şi preşedintele tuturor românilor. Cred că am demonstrat că pot să-mi reprezint ţara cu demnitate pe plan extern
”S-a votat pentru preşedintele partidului, respectiv pentru mine pentru a reprezenta partidul în viitoarele alegeri prezidenţiale. Este un vot care mă onorează, mă responsabilizează în acelaşi timp pentru că ştiu că nu o să intru într-o luptă uşoară. Ştiu că va fi o luptă foarte grea, ştiu că partidul pleacă de la o situaţie dificilă din punct de vedere electoral, dar am încredere în mine, am încredere în colegii mei, am încredere în puterea noastră de a mobiliza, am încrederea că vom câştiga aprecierile românilor, că se vor regăsi în mesajele noastre mulţi dintre români, că vom crea un val de încredere la nivel naţional şi că putem câştiga acestei alegeri”, a declarat Dăncilă după şedinţa CEx.
 

”În spatele nostru nu va fi doar electoratul nostru, în spatele nostru vor fi şi cei pe care i- am dezamăgit şi vom face tot ce este posibil să le recâştigăm încrederea, în spatele nostru vor fi românii care cred că România este a noastră a tuturor că la masa aceasta trebuie să stăm toţi românii. Consensul şi unitatea este mult mai importantă decât dezbinarea”, a afirmat premierul.

”Cred că am şanse şi în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, pentru că am demonstrat că pot fi premierul tuturor românilor, deci pot fi şi preşedintele tuturor românilor. Cred că am demonstrat că pot să-mi reprezint ţara cu demnitate pe plan extern. Cred că toarte aceste lşucrori vor fi apreciate de cetăţenii omâni. Cred că pot să demonstrez în perioada următoare că pentru pentru prima dată în istoria acestei ţări putem avea un preşedinte femeie”, a spus Dăncilă, întrebată care crede că sunt atuurile sale ân faţa preşedintelui Iohannis.

 

 

UPDATE - Votul privind desemnarea lui Dăncilă ca prezidenţiabil PSD nu a fost unanim

Au fost înregistrate două voturi împotrivă. Acestea au aparţinut lui Dumitru Buzatu, care a declarat că l-a susţinut pe Liviu Pleşoianu, şi lui Paul Stănescu, care a apreciat că este necesară o altă candidatură decât cea a Vioricăi Dăncilă.

În timpul şedinţei, Gabriela Firea a spus că renunţă la participarea în cursa internă din partid cu privire la desemnarea candidatului pentru Cotroceni.

Decizia urmează să fie validată în Comitetul Executiv al partidului.

CITEȘTE ȘI Oprişan: Viorica Dăncilă este o soluţie pentru alegerile prezidenţiale
CITEȘTE ȘI Mesaje înaintea CEx al PSD - Pleşoianu: Votaţi astfel încât să triumfe adevărul, nu ipocrizia!/Codrin Ştefănescu, ironic: E ziua cea mai importantā din istorie! Misterul va dispārea cu totul. Secretul va fi, în sfârsit, cunoscut!

UPDATE - Dăncilă, întrebată dacă va anunţa în şedinţă că va candida la prezidenţiale: Vedem ce spun colegii

Dăncilă a declarat că "fiecare lider trebuie să vorbească cu membrii săi".

Întrebată dacă există riscul să iasă ALDE de la guvernare, Dăncilă a spus: "Nu cred că ALDE va ieşi de la guvernare, sunt oameni responsabili, îşi dau seama că stabilitatea în această ţară este foarte importantă".

Referitor la o eventuală intrare a PRO România la guvernare, ea a afirmat că va fi luată o decizie pe acest subiect.

"Vom hotărî atunci când Pro România va..", a spus Dăncilă.

De asemenea, întrebată dacă va anunţa în şedinţă că va candida la prezidenţiale, Dăncilă a replicat: "Vedem ce spun colegii".

UPDATE - Firea, despre CEx: Sunt convinsă că îşi vor asuma rezultatul votului la alegerile prezidenţiale, pentru că, în momentul în care ai o opţiune, cu siguranţă ai şi argumente şi asumi şi finalitatea

”Aşa cum în viaţa personală dragoste cu de-a sila nu se poate, eu am vrut să fac un bine partidului sau eu aşa am considerat că este bine pentru partid, dacă colegii mei în majoritate covârşitoare nu consideră că această cale este cea potrivită pentru ei şi doresc o altă variantă, nu pot decât să accept votul sau nu neapărat, poate nu se va ajunge neapărat la vot, decizia care se va lua la Biroul Permanent şi la Comitetul Executiv. Eu voi spune colegilor mei cum am văzut şi văd lucrurile şi care sunt atuurile mele pentru a deveni candidatul la alegerile prezidenţiale al Partidului Social Democrat. Ideal ar fi fost să avem o alianţă cu ALDE şi cu Pro România. Înţeleg din negocierile care s-au purtat ieri că acestea nu sunt posibile, cel puţin pentru primul tur, poate eventual pentru al doilea tur. Eu nu pot să impun ceva colegilor mei, nu ştiu poate va veni vreodată şi vremea mea să spunem, normal este să respect decizia colegilor şi dacă ei nu cred acum, în ciuda, să spunem lucrurilor bune care, să spunem, m-ar descrie pe mine, dar nu cred în această variantă, este normal să respectăm atât decizia lor, cât fireşte sunt convinsă că şi ei îşi vor asuma rezultatul votului la alegerile prezidenţiale pentru că în momentul în care ai o opţiune cu siguranţă ai şi argumente şi asumi şi finalitatea”, a declarat Gabriela Firea.

Ea a reluat precizările conform cărora nu a făcut afirmaţia că va candida ca independent.

”Am spus că în cazul în care Partidul Social Democrat nu mă va desemna pe mine să îl reprezint în alegerile prezidenţiale, voi discuta în continuare cu foştii colegi de la PRO România şi cu Aliaţii de la ALDE, dar între timp şi aceştia au avut expuneri publice cu privire la ceea ce vor să facă în perioada următoare”, a spus Firea.

Comitetul Executiv Naţional al PSD se reuneşte, marţi, de la ora 12.00. 

Pe ordinea de zi se află desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale din toamnă, după ce, într-o şedinţă anterioară, social-democraţii au decis să aibă propriul candidat şi au respins varianta susţinerii candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu. 

Cele mai mari şanse de a deveni prezidenţiabilul PSD le are preşedintele partidului, Viorica Dăncilă. Doi dintre liderii formaţiunii al căror nume a fost introdus în sondajele de opinie realizate de PSD, respectiv Mihai Fifor şi Eugen Teodorovici, au anunţat că renunţă la candidatură.  

Mai mult, secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a afirmat că lucrul cel mai important pe care trebuie să îl aibă contracandidatul lui Klaus Iohannis este calitatea de "om neconflictual", iar referitor la ideea ca Viorica Dăncilă să fie prezidenţiabilul PSD, Fifor a spus: "De ce nu?".

Rămâne în cursa pentru a fi desemnat candidatul PSD Liviu Pleşoianu care a atacat-o constant pe Viorica Dăncilă şi a comentat modul în care PSD face politică după schimbarea preşedintelui. 

Şi numele lui Şerban NIcolar s-a aflat în sondajele realizate de PSD, acesta arătându-şi disponibilitatea de a candida. 

De asemenea, şi-a anunţat intenţia de a candida primarul general, Gabriela Firea, şi aceasta nemulţumită de direcţia în care se îndreaptă partidul în desemnarea candidatului pentru alegerile prezidenţiale. 

”Eu cred că este o mare greşeală a spune întâi: «Vreau să decidem după sondaje». Nu ne plac sondajele, le dăm la o parte. Doi: «Vreau să decidă organizaţia». Când simţi că organizaţiile nu sunt unanime (...) elimini şi acest criteriu şi mergi la al treilea, răspândit deja de trei zile: «Ne dorim un candidat care să aducă pace, să aducă linişte, fără conflicte». Păi noi avem nevoie de dezbateri! Noi avem nevoie de luptă!”, a declarat Gabriela Firea, sâmbătă seară, la România TV.

Aceasta a mai spus că PSD caută un candidat neconflictual, ”mămică, tănic, bunică, bunic al naţiunii”.

Duminică seară, însă, Firea a precizat că nu va candida independent la Preşedinţie, pentru că ar trebui să renunţe la mandatul de primar şi ar însemna ”o trădare a bucureştenilor”. De asemenea, a anunţat că va respecta decizia luată prin vot în Comitetul Executiv.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a încercat să obţină, luni, susţinerea ALDE şi a Pro România pentru candidatul PSD, însă discuţiile care au avut loc luni nu s-au concretizat cu o alianţă.

Cu toate acestea, preşedintele PSD a spus, duminică seară, la Antena 3, că nu consideră că este vorba despre ”blocaj” sau ”eşec”. 

”Am discutat despre guvernare, despre modul în care vedem un parcurs comun în următoarea perioadă. Trebuie să spun că din partea preşedintelui Pro România, Victor Ponta, nu am avut încă un răspuns, de fapt nici nu i-am cerut încă un răspuns, au fost teme pe care le-am discutat şi până în 3 august sper să avem un răspuns. Am discutat şi cu domnul preşedinte Călin Popescu Tăriceanu, am vorbit despre guvernare, am vorbit despre modul în care vrem că anumite măsuri de guvernare să le gândin mult mai bine şi am vorbit chiar şi despre o restructurare a Guvernului în toamna acestui an în momentul în care începe activitatea parlamentară. Nu am luat o decizie privind susţinerea candidatului PSD, după cum ştiţi domnul  Călin Popescu Tăriceanu vrea să candideze din partea ALDE, în PSD s-a luat decizia de a merge cu candidat PSD şi mâine vom decide cine va fi”, a declarat, luni seară, la Antena 3, Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă este un eşec sau un blocaj în aceste discuţii, Dăncilă a spus: ”În niciun caz blocaj, in niciun caz de eşec. Cred că este începutul unor discuţii cu cele două partide, discuţii care să conducă efectiv la maximizarea şanselor pentru câştigarea alegerilor prezidenţiale. S-a vorbit despre guvernare, despre lucrurile care pot constitui puncte comune pentru cele trei partide, în nici un caz un eşec sau un blocaj”, a mai spus Dăncilă.

La rândul său, Victor Ponta a declarat, duminică seară, la TVR, că le-a transmis liderilor PSD şi ALDE că, dacă toate cele trei partide vor avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale, se vor bate pentru cine ocupă locul al treilea şi vor avea o mare problemă pe cine să susţină în turul al doilea, unde vor intra Klaus Iohannis şi Dan Barna. 

Dăncilă a afirmat, la finalul săptămânii, că vrea ”un bloc de susţinere mult mai amplu” pentru candidatul PD la alegerile prezidenţiale, care să includă şi partide neparlamentare, dar şi sindicate şi organizaţii neguvernamentale.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.