Premierul Viorica Dăncilă a spus, la prezentarea bilanţului primelor o sută de zile de exercitare a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, că are convingerea că, după acest mandat de şase luni, "se va vorbi mai mult despre România ca despre o ţară cu o voce puternică şi respectată în Europa". Îmi este confirmat acest lucru la toate întâlnirile cu oficialii europeni, care ne felicită pentru reuşitele mandatului Preşedinţiei rotative", a afirmat Dăncilă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Viorica Dăncilă a spus că, în cele 100 de zile de mandat, miniştrii PSD-ALDE au coordonat dosare dificile, unele dintre ele amânate din mandatele preşedinţiilor precedente, le-au negociat şi le-au adus la stadiul de finalizare.

"Am dovedit că avem forţa şi priceperea să deblocăm discuţii cu privire la problematici importante pentru viitorul european şi să le punem o amprentă practică. Am dovedit alături de Reprezentanţa Permanentă şi de experţii din ministere că avem o echipă puternică, o echipă responsabilă. Am convingerea că, după acest mandat de şase luni, se va vorbi mai mult despre România ca despre o ţară cu o voce puternică şi respectată în Europa. Îmi este confirmat acest lucru la toate întâlnirile cu oficialii europeni, care ne felicită pentru reuşitele mandatului Preşedinţiei rotative", a afirmat Dăncilă.

Ea a menţionat că, în primele 100 de zile de mandat, au fost gestionate peste 1.100 de evenimente şi reuniuni, în ţară şi la Bruxelles. De asemenea, Dăncilă a spus că s-a implicat "în toate dezbaterile asupra celor mai complexe teme aflate în discuţie" şi a "participat activ la mai multe evenimente cu vizibilitate politică", enumerând Summit-ul European al Oraşelor şi Regiunilo, Summit-ul Social Tripartit cu tema "O Europă mai puternică, unită şi orientată spre viitor”, Consiliul European al Femeilor.

Dăncilă a spus că a fost o perioadă extrem de densă din punctul de vedere al activităţii legislative la nivel european.

"Eforturile noastre s-au concretizat în rezultate substanţiale în negocieri privind dosarele legislative active. Am reuşit finalizarea unui număr de 90 de dosare legislative, acestea fiind toate confirmate în Consiliu şi, în mare parte, în Parlamentul European. De asemenea, pe durata primelor 100 zile, Preşedinţia României la Consiliului Uniunii Europene a condus negocierile concretizate prin adoptarea a 24 de concluzii ale Consiliului pe diferite teme de interes la nivel european. De asemenea, am asigurat reprezentarea Consiliului UE la 6 sesiuni plenare ale Parlamentului European, participând la 33 de dezbateri pe diferite teme europene. Totodată, reprezentanţii români au co-semnat, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE, 22 acte legislative împreună cu Parlamentul European", a spus ea.

Dăncilă a mai spus că Guvernul României a fost implicat activ în negocierile pentru Brexit.

"În mandatul nostru au fost finalizate şi adoptate formal la nivelul Consiliului 15 propuneri legislative care au rolul de a limita efectele unei retrageri fără acord a Marii Britanii. Scopul nostru este acela de a proteja cetăţenii şi mediul de afaceri. De aceea, am făcut eforturi şi am obţinut decizii în domenii cheie, precum transportul rutier şi aerian, coordonarea sistemelor de securitate socială, Erasmus+, vize, dar şi funcţionarea bugetului european pentru anul 2019", a afirmat ea.

Premierul a menţionat că, în toate reuniunile şi întâlnirile din primele 3 luni de mandat, s-au înregistrat progrese în domenii relevante, precum regiunea Balcanilor de Vest, relaţia UE-Turcia, cooperarea UE-NATO.

"O conferinţă de nivel înalt dedicată acestui subiect a avut loc chiar astăzi, la Bucureşti. Am acordat atenţie, bineînţeles, şi relaţiei transatlantice. În continuare, avem în vedere valorificarea eforturilor deja depuse pentru marcarea momentului aniversar al Parteneriatului Estic, implicarea UE în cooperarea regională la Marea Neagră, stimularea cooperării cu Asia Centrală, mai ales în cheia conectivităţii", a mai afirmat ea.

Potrivit lui Dăncilă, pe parcursul următoarelor luni, va continua şi dezbaterea privind viitorul UE.

"România se înscrie în mod natural în rândul statelor membre care promovează consolidarea Uniunii şi continuarea procesului de integrare europeană, de o manieră unită şi coezivă. Credem în proiectul european şi în viitorul său. Ne dorim o Uniune mai profund integrată, mai inclusivă, mai coezivă, o Uniune care, deşi marcată de procesul Brexit, are capacitatea de a ieşi întărită şi încrezătoare în urma acestei provocări", a declarat Viorica Dăncilă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.