Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că, prin modificările legislative adoptate ieri, implementarea proiectelor din domeniul energiilor regenerabile va fi mult mai rapidă, datorită reducerii şi, în unele cazuri, a eliminării termenelor pentru acordarea autorizaţiilor, transmite liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, într-un comunicat oficial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Se introduce pentru instalaţiile solare sub 50 kW o procedură simplă de notificare, fără să mai fie nevoie de vreo aprobare. Reuşim, practic, o schimbare majoră, pentru că termenele actuale de implementare a proiectelor pentru energiile regenerabile merg până la şapte ani, şi asta nu doar în România, ci şi în Germania. Este o lentoare inadmisibilă, cauzată de o birocraţie excesivă, căreia îi punem capăt”, a subliniat Dan Nica.

„În Comisia europarlamentară pentru Industrie, Energie şi Cercetare (ITRE), am obţinut un sprijin larg pentru modificarea Directivei privind energiile regenerabilele, în vederea diversificării surselor de energie în UE şi pentru accelerarea dezvoltării energiei regenerabile, pentru a înlocui combustibilii fosili în consumul casnic şi industrial”, a declarat Dan Nica, în calitate de coordonator al eurodeputaţilor Grupului S&D din comisia ITRE.

Dan Nica a explicat că se reduc termenele-limită pentru acordarea autorizaţiilor în cazul proiectelor din zonele de accelerare a energiei din surse regenerabile. Fiecare stat membru va stabili ce zone sunt mai potrivite pentru instalarea accelerată de instalaţii pentru producerea de energie din surse regenerabile.

„Termenul maxim de aprobare va fi de 9 luni, inclusiv pentru elementele de reţea energetică aferente acestora şi racordarea la reţea, şi de maxim 6 luni pentru creşterea capacităţii sau pentru instalaţii noi cu o capacitate electrică mai mică de 150kW, precum şi pentru racordarea acestora la reţea”, a precizat Dan Nica.

Liderul europarlamentarilor PSD a menţionat că, în afara zonelor prioritare, pentru aceleaşi tipuri de proiecte precum cele menţionate, termenele vor fi de 18 luni (faţă de cei 2 ani propuşi de Comisia Europeană), respectiv de 1 an.

„În cazul echipamentelor de energie solară în structuri artificiale, inclusiv clădiri, procesul de acordare a autorizaţiei pentru instalarea echipamentelor de energie solară, inclusiv a instalaţiilor solare integrate în clădiri, în structuri artificiale existente sau viitoare, cu excluderea suprafeţelor de apă artificială, aprobarea proiectului va trebui să fie făcută în maxim 3 luni şi se introduce, pentru instalaţiile solare sub 50 kW, o procedură simplă de notificare. De asemenea, cerinţele pentru construcţii în vigoare urmează să fie eliminate. Instalaţia de energie solară integrată în clădiri va fi scutită de evaluarea impactului asupra mediului”, a detaliat Dan Nica.

O altă noutate va fi termenul de verificarea a cererilor, de către autorităţile publice, de 30 de zile de la data depunerii cererilor pentru instalaţii noi de energie regenerabilă, cu excepţia cererilor pentru instalaţii cu o capacitate electrică mai mică de 150 kW. Pentru astfel de instalaţii şi pentru noi aplicaţii de realimentare a centralelor, faza de verificare se va finaliza în termen de 15 zile.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.