Europarlamentarul Dan Nica, liderul delegaţiei PSD din Parlamentul European, a declarat că votul dat marţi la Bruxelles pentru aprobarea Fondului pentru Tranziţie Justă reprezintă o veste bună pentru România şi că ţara noastră beneficiază de 1,95 de miliarde euro pentru tranziţia energetică.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ţara noastră beneficiază de 1,95 miliarde de euro pentru tranziţia energetică, ceea ce reprezintă 11,12% din totalul Fondului, de 17,5 miliarde euro. Avem a treia mare alocare ca stat. România va beneficia de 1,11 miliarde până în 2026 şi alţi 834 milioane Euro pentru întreaga perioadă financiară 2021-2027.  Aşadar, trebuie pregătite şi adoptate urgent planurile teritoriale pentru o tranziţie justă!”, a subliniat Dan Nica, printr-un comunicat de presă transmis de PSD. 

Eurodeputatul social-democrat a precizat că banii din Fondul de Tranzitie Justă vor contribui la rezolvarea provocărilor din domeniul social, economic şi de mediu, pentru lucrătorii afectaţi de închiderea industriei miniere şi a industriei cu consum mare de energie.

„Am obţinut tot ceea ce se putea ca suport financiar de la Bruxelles. Mingea e în terenul Guvernului, pentru a pregăti economia pentru impactul social, ocupaţional, economic şi de mediu al tranziţiei către o economie neutră din punct de vedere climatic, cu obiectivele deja asumate la nivel naţional şi european, pentru 2030, respectiv 2050”, a punctat Nica.

Conform sursei citate, printre cele 15 măsuri sprijinite de Fondul pentru Tranziţie Justă se numără:

„- investiţii productive în IMM-uri, inclusiv microîntreprinderi şi întreprinderi noi, care să conducă la diversificarea economică, modernizarea şi reconversie;

- investiţii în crearea de noi firme, inclusiv incubatoare de afaceri şi servicii de consultanţă, care conduc la crearea de locuri de muncă;

- investiţii în utilizarea tehnologiei, precum şi în sisteme şi infrastructuri pentru energie curată la preţuri accesibile, inclusiv tehnologii de stocare a energiei;

- investiţii în mobilitate locală inteligentă şi durabilă, inclusiv în decarbonizarea sectorul transporturilor şi infrastructura acestuia la nivel local”.

Liderul europarlamentarilor PSD a reamintit că tranziţia energetică va necesita investiţii anuale în infrastructură cuprinse între 520 şi 575 de miliarde euro, în UE.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.