Preşedintele USR, Dan Barna, a spune că în prezent nu există în Parlament o majoritate care să asigure reforme, că se prefigurează o guvernare care ”va sta de fapt la mâna PSD, a lui Victor Ponta, a lui Tăriceanu” şi spune că în acest moment Parlamentul este ”fix acelaşi care l-a susţinut pe Liviu Dragnea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vin de la Parlament unde, de dimineaţă, din păcate, am avut o dovadă tristă că nu avem o majoritate funcţională, cel puţin deocamdată”, a afirmat Dan Barna, luni, la Ploieşti.

Barna a arătat că ”cerinţele minimale, decente” ale USR - ”Fără penali în funcţii publice” şi alegerile în două tururi pentru primari – nici măcar nu au ajuns pe ordinea de zi.

”Nu putem decât să confirmăm că, în acest moment PNL nu a generat o majoritate care să susţină reformele. Ceea ce spunem de două săptămâni că suntem în perspectiva unei guvernări minoritare, în perspectiva unei guvernări care va sta de fapt la mâna PSD, va sta la mâna lui Victor Ponta,  va sta la mâna lui Tăriceanu, o guvernare minoritară care foarte probabil nu va putea să facă aproape niciuna dintre reformele sau niciuna dintre reformele de care România are atâta nevoie. Voi avea şi mâine o întâlnire cu premierul desemnat şi cu delegaţia PNL. Aştept în continuare soluţii credibile şi funcţionale de la premierul desemnat Ludovic Orban, pentru că în momentul de faţă Parlamentul nu face decât să confirme, astăzi aţi avut dovada o dată în plus, că majoritatea toxică din acest Parament nu guvernează pentru cetăţeni”, a mai spus Barna. 

Acesta a precizat că USR nu a cerut funcţii, beneficii sau poziţii în structurile statului, spre deosebire de alte formaţiuni politice care au pus condiţii în cursul negocierilor. 

”Astăzi tocmai am văzut că suntem în aceeaşi logică a unor majorităţi de cârpeală, care nu promit şi nu garantează niciun fel de reformă. Aceasta este situaţia în momentul de faţă. (...) Cer premierului Orban să vin cu soluţii credibile, care să şi funcţioneze, pentru că deocamdată lucrurile arată că Parlamentul României este fix acelaşi Parlament care l-a susţinut până nu demult pe Liviu Dragnea, fix acelaşi Parlament care a susţinut guvernarea PSD, în toţi aceşti trei ani şi jumătate în care România aproape a ajuns la marginea Europei”, a adăugat Dan Barna.

Acesta a declarat din nou că susţine modificarea rolului preşedintelui ţării, prin implicarea acestuia în declanşarea de alegeri anticipate sau în construirea bugetului.

„Astăzi vedem că încercăm diverse combinaţii alternative şi diverse driblinguri constituţionale ca să evităm soluţia alegerilor anticipate, prin care să se poată guverna” a afirmat liderul USR.

Barna a spus că nu doreşte să se repete ”greşeala” care s-a făcut de trei în istorie, când PSD a ieşit de la guvernare, a venit un alt partid ”să repare tencuiala” după care PSD a revenit.
 
”Este o majoritate PSD indiscutabilă în momentul de faţă în Parlament. (...) Astăzi tocmai s-a dovedit că ceea ce spunem de două săptămâni este o realitate. Oricât ni s-ar explica şi oricâte  presiuni se vor face asupra noastră nu este rolul USR în acest moment să iasă dintr-o criză în care nu noi suntem actorul principal”, a adăugat Dan Barna. 
 
Acesta a precizat că USR va decide dacă joi va susţine sau un guvern al PNL, după noua discuţie cu premierul desemnat, programată pentru marţi.
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.