Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea PSD privind Legea privind unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, care prevede inclusiv interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat, stabilind că este neconstituţională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea privind unele măsuri fiscalbugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative este neconstituţională. În argumentarea soluţiei, Curtea a reţinut că nu au fost respectate condiţiile constitituţionale referitoare la procedura angajării răspunderii Guvernului şi, în consecinţă, a admis criticile de neconstituţionalitate extrinsecă formulate”, a transmis Curtea Constituţională.

Partidul Social Democrat a depus în 30 decembrie 2019 o sesizare de neconstituţionalitate împotriva proiectului de modificare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 114/2018 (PL-x nr. 669/2019), propus spre adoptare prin angajarea răspunderii Guvernului la data de 23 decembrie 2019. 

”Sesizarea vizează atât forma proiectului de modificare (faptul că există deja un proiect de aprobare a OUG 114 în procedură legislativă), cât şi fondul proiectului (interzicerea cumulului pensiei cu salariul)”, preciza atunci PSD.

Conform social-democraţilor, Proiectul de Lege pentru aprobarea OUG 114/2018 (PL-x nr. 93/2019) se află în procedură legislativă, pe ordinea de zi a Camerei Deputaţilor, sub rezerva depunerii raportului de către comisiile sesizate în fond, iar domeniul de reglementare al Proiectului de Lege privind modificarea OUG 114 (PL-x nr. 669/2019) este identic cu cel al Proiectului de Lege pentru aprobarea OUG 114 (PL-x nr. 93/2019), aflat în procedură legislativă, iar angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege în condiţiile în care acesta este şi pe ordinea de zi a Parlamentului este neconstituţională, întrucât Guvernul este obligat să lase Parlamentul să se pronunţe asupra acestuia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.