USR acuză majoritatea PSD-PNL că a refuzat la votul pe Legea privind energia eoliană offshore ca românii să aibă pensii mai mari, după ce a respins amendamentul deputatei USR Cristina Prună a propus, după modelul norvegian, ca 80% din banii obţinuţi de statul român din exploatarea resurselor eoliene offshore ale României să fie direcţionaţi către pensiile tuturor românilor, prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat,

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”România are de acum o lege pentru energia eoliană offshore. Este un lucru bun, dar nu suficient, pentru că majoritatea parlamentară s-a opus să introducem în lege prevederi prin care să eliminăm riscul ca perimetrele să fie concesionate, dar proiectele să nu vadă niciodată lumina zilei. Mai mult, fiecare dintre noi putea să câştige în baza resurselor naturale pe care le deţinem. Majoritatea PSD-PNL a refuzat, ieri, la votul pe Legea privind energia eoliană offshore, ca românii să aibă pensii mai mari”, arată USR într-un comunicat.

Deputata USR Cristina Prună a propus, după modelul norvegian, ca 80% din banii obţinuţi de statul român din exploatarea resurselor eoliene offshore ale României să fie direcţionaţi către pensiile tuturor românilor, prin intermediul fondurilor de pensii administrate privat. ”Unul dintre amendamente viza introducerea unor măsuri de siguranţă ca proiectele să nu fie blocate de firme de apartament care ar putea primi concesiunea. Concret, USR a propus ca potenţialii investitori care primesc concesiunea să demonstreze capacitate tehnică şi financiară în domeniul energiei regenerabile, adică să fi dezvoltat, construit şi operat proiecte energetice de minimum 100 MW”, arată USR.

”Proiectul de lege votat ieri este despre România şi despre dezvoltarea economică a ţării şi despre proiecte energetice mari la Marea Neagră. Am lucrat trei ani, transpartinic, la un proiect de lege privind eolianul offshore. Am avut consultări cu societatea civilă, cu investitori potenţiali, cu reprezentanţii instituţiilor statului, am fost să vedem îndeaproape cum este în alte ţări europene şi, în final, a rezultat un proiect foarte bun. Ieri, Guvernul a venit cu alt proiect. E bine totuşi că în final vom avea un cadru de reglementare. Vorbim însă de proiecte de miliarde de euro în Marea Neagră şi trebuie să ne asigurăm că nu primeşte concesiunea o firmă de apartament care, ulterior, o cesionează parţial sau integral şi, la final, ne trezim că nu mai avem eoliene la Marea Neagră”, arată Cristina Prună, vicepreşedintă a Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor.

Aceasta menţionează că un alt amendament respins se referea la pensiile românilor.

”Asta, deşi ştim cu toţii că avem o problemă în România şi că în 2035 un angajat va susţine pensiile a 2,5 pensionari. Dacă ar fi fost acceptat amendamentul meu, fiecare român ar fi beneficiat de pe urma resurselor naturale ale ţării”, declară deputata USR Cristina Prună. Concret, amendamentul USR prevedea ca 80% din banii obţinuţi din redevenţe, în loc să se ducă spre bugetul de stat, de unde să fie împărţiţi discreţionar de vreun premier preocupat doar de privilegii şi sinecuri, să fie împărţiţi tuturor cetăţenilor români, astfel: pentru persoanele aflate la pensie, care nu sunt participante la un fond de pensii administrat privat, sumele să fie distribuite în conturi nou create la aceste fonduri, iar pensionarii să poată în orice moment să retragă sumele primite; pentru angajaţii participanţi la un fond de pensii administrat privat, sumele să fie distribuite sub formă de contribuţii la aceste fonduri; pentru angajaţii care nu sunt participanţi la un fond de pensii administrat privat, sumele să fie distribuite în conturi nou create la aceste fonduri.

”Nevoia de a le asigura românilor pensii decente în viitor este subliniată şi de deficitul de 15 miliarde de lei estimat în 2024 la bugetul de pensii, deficit care creşte de la an la an. În plus, fondurile de pensii administrate privat vor putea asigura investiţiile atât de necesare în industria energetică a României, astfel încât să creştem capacitatea de producţie a ţării. PSD şi PNL au refuzat, însă, să voteze pentru ca românii să aibă pensii mai mari. Cum au refuzat şi alte amendamente care ar fi îmbunătăţit Legea energiei eoliene offshore, doar pentru că au fost formulate de USR”, precizează formaţiunea.

Potrivit USR, adoptarea Legii energiei eoliene offshore este jalon PNRR şi avea termen 30 iunie 2023.

”Conform unui raport al Băncii Mondiale, România poate dezvolta parcuri eoliene offshore cu un potenţial de peste 70 de GW, adică de 4 ori mai mult decât are România instalate capacităţi de producţie de energie în prezent. Valorificarea acestui potenţial ar consolida securitatea energetică a României, cu certe beneficii economice şi sociale, cum ar fi dezvoltarea unei industrii pe orizontală a eolianului offshore şi crearea de locuri de muncă”, menţionează USR.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.