Deputata USR Cristina Prună cere eliminarea, de urgenţă, a obligaţiei de înrolare în sistemul e-Factura a asociaţiilor de proprietari, argumentând că acest tip de obligativitate încurcă activitatea asociaţiilor şi le aduce şi costuri suplimentare inutile şi că aceasta nu este o modalitate de eliminare a evaziunii fiscale.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Potrivit prevederilor introduse de ministrul PNL al Finanţelor, Marcel Boloş, amenzile vor începe să curgă de la 1 aprilie pentru acele asociaţii care nu au reuşit să folosească sistemul, lucru care se va vedea imediat în factura la întreţinere a milioane de români. Prezentată ca urmând să limiteze evaziunea fiscală, e-Factura afectează categorii de români care nu au nicio legătură cu acest fenomen. Absurdul situaţiei e evidenţiat prin faptul că persoanele juridice neplătitoare de TVA trebuie să se înroleze şi ele în sistemul e-Factura. Iar asta, pentru că Guvernul PSD-PNL a cerut, în mod expres, la Comisia Europeană ca e-factura să se aplice nu doar în relaţia cu statul, ci şi în relaţiile dintre persoanele juridice! În această ultimă categorie intră şi asociaţiile de proprietari, care sunt persoane juridice fără scop lucrativ. Chiar dacă nici măcar nu emit facturi, ci doar le primesc de la furnizorii de utilităţi, asociaţiile de proprietari trebuie, conform prevederilor legale, să se înscrie în e-Factura”, conform unui comunicat.
 
„E-Factura nu are nicio legătură nici cu lupta împotriva evaziunii, nici cu realitatea în care trăiesc oamenii. Cum să obligi asociaţiile de proprietari să aibă internet, calculator, certificat digital şi o sumedenie de cheltuieli? Despre ce vorbim?! Sunt nenumărate situaţii cu oameni în vârstă care trebuie să devină acum utilizatori experimentaţi de calculator, aşi în finanţe şi extrem de răbdători pentru a lucra cu un sistem care mai mult nu funcţionează. Totul, pentru că aşa i-a căşunat ministrului PNL, Marcel Boloş”, afirmă deputatul Cristina Prună, vicepreşedinte al Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor.
 
Conform actualelor reglementări e-Factura, inspectorii ANAF vor putea începe să aplice de la 1 aprilie şi amenzi pentru neutilizarea platformei inclusiv către asociaţiile de proprietari.
 
„Asociaţiile de proprietari – şi, prin asta, oamenii care sunt în cadrul lor – sunt puse în faţa unor costuri şi a unei birocraţii suplimentare. Totul, fără absolut niciun beneficiu pentru nimeni. E-Factura este pur şi simplu e-Ghinionul românilor, care plătesc preţul de a avea un ministru al Finanţelor profund incompetent. E nevoie urgent ca asociaţiile de proprietari în mod specific să fie exceptate de la obligativitatea înrolării în e-Factura. E târziu, dar nu e prea târziu ca această decizie corectă să fie luată”, adaugă deputatul Cristina Prună.
 
”Reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din toată ţara au semnalat deja această problemă, inclusiv prin adrese oficiale către Executiv, dar au fost ignoraţi total de guvernarea PSD-PNL. În faţa argumentelor logice şi de bun-simţ, Marcel Boloş este obligat să corecteze aberaţia pe care a conceput-o”, se mai arată în comunicat.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.