Preşedintele ales al Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Costel Alexe, îl acuză de ”ipocrizie, minciună şi nepăsare” pe şeful în funcţie al CJ Iaşi, Maricel Popa, întrebându-l dacă a ştiut de problemele cu asigurarea oxigenului la spitalul mobil de la Leţcani.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Costel Alexe afirmă, într-un comunicat de presă, că preşedintele CJ Maricel Popa ”îşi ascunde gravele erori administrative cu iz penal în spatele unor perdele de fum” şi că aruncă ”acuzaţii mincinoase” la adresa liberalilor.

”Ultima minciună spusă obsesiv de Maricel Popa, că aş bloca avizarea până la preluarea mandatului de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi, a ţinut până pe 16 octombrie, când a doua inaugurare oficială a Spitalului Covid de la Leţcani a devoalat noi probleme tehnice şi operaţionale care în realitate au fost ştiute de către conducerea administrativă şi ţinute ascunse sub pretextul că spitalul este blocat la instituţiile de mediu. Ipocrizie, minciună şi o nepăsare cruntă faţă de viaţa miilor de bolnavi”, afirmă preşedintele ales al CJ Iaşi, Costel Alexe, totodată lider al PNL Iaşi.

Alexe aminteşte că spitalul mobil a costat peste 13 milioane de euro şi că unitatea trebuia livrată pe 18 mai, însă deschiderea unităţii medicale a întârziat cinci luni.

Totodată, preşedintele ales al CJ Iaşi îl întreabă pe Maricel Popa cum a făcut recepţia spitalului mobil în condiţiile în care nu se poate asigura oxigenul pacienţilor de la Terapie Intensivă.

”Ştiaţi că sunt probleme cu asigurarea oxigenului în data de 6 septembrie când aţi forţat ”inaugurarea” spitalului în plină campanie electorală, disperat după voturi, dar fără să vă pese că nu poate salva vieţi? Dacă ieşenii au plătit pentru un spital complet de 250 de paturi (conform caietului de sarcini), de ce sunt funcţionale doar 30 de paturi, din care niciunul pentru terapie intensivă? Cine răspunde penal şi administrativ pentru toate minciunile pe care le-aţi aruncat în spaţiul public în aceste luni şi care au avut doar rolul de a masca această problemă uriaşă?”, îl mai întreabă liberalul Costel Alexe pe preşedintele în funcţie al CJ Iaşi, Maricel Popa.

Paturile de terapie intensivă din cadrul Spitalului Mobil de la Leţcani inaugurat vineri nu pot fi utilizate, din cauza unei defecţiuni grave a staţiei de oxigen care face imposibilă deschiderea acestei secţii. Anunţul a fost făcut duminică de primarul Iaşiului Mihai Chirica, edilul afirmând că pentru tratarea pacienţilor cu forme severe de Covid-19 vor fi puse la dispoziţie şase paturi ATI la Spitalul de Recuperare din municipiu.

Spitalul mobil de la Leţcani, judeţul Iaşi, a primit începând de vineri, primii pacienţi cu forme uşoare şi medii de COVID-19, însă zona de Terapie Intensivă nu a fost încă deschisă, urmând ca staţia de oxigen să fie supusă unor verificări suplimentare.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Iaşi, medicul Carmen Dorobăţ, a declarat atunci că în spitalul mobil de la Leţcani sunt pregătite deocamdată 30 de paturi, pentru pacienţii care nu prezintă forme grave ale bolii.

"Avem în momentul de faţă pregătită o zonă pentru 30 de paturi de confirmaţi cu forme uşoare şi medii. Avem şi 24 de paturi de terapie intensivă. În zona ATI încă aşteptăm proba de funcţionare a staţiilor de oxigen. Le-am pus în funcţiune, merg de ceva timp, dar vrem să vedem că şi rezistă. Terapie intensivă înseamnă risc vital şi trebuie să meargă perfect. Aşteptăm să vedem funcţionalitatea acestor staţii. Ventilatoarele trebuie să meargă, astăzi (vineri - n.r.) nu vom avea internări la Terapie Intensivă", a spus medicul Carmen Dorobăţ.

Deschiderea spitalului mobil de la Leţcani a fost amânată de câteva ori, pe fondul unor controverse între preşedintele PSD al Consiliului Judeţean Iaşi, Maricel Popa, care a pierdut alegerile din 27 septembrie, şi preşedintele ales al instituţiei, liberalul Costel Alexe.

Consiliul Judeţean (CJ) Iaşi a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că spitalul mobil de la Leţcani, cu 250 de paturi, din care 103 de ATI, a primit autorizaţia de funcţionare emisă de Direcţia de Sănătate Publică Iaşi, la solicitarea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase.

Spitalul mobil a fost programat iniţial să ajungă la Iaşi pe 18 mai şi să fie instalat două săptămâni mai târziu, însă termenele au fost amânate, reprezentanţii CJ Iaşi invocând carantina din Turcia.

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, Maricel Popa, declara, în 21 aprilie, că a semnat contractul de achiziţie a spitalului modular, câştigătoarea licitaţiei fiind compania SDI Global LLC din Turcia. Valoarea contractului este de 13,2 milioane de euro.

 

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.