Corpul de Control al Ministrului Afacerilor Interne a verificat acţiunea Prefecturii Timiş şi a jandarmilor din Timişoara în scandalul legat funcţionarea unui restaurant din oraş în timpul carantinei. În urma controlului, s-au dispus măsuri care vizeaă patru jandarmi şi o consilieră a prefectului. Mai mulţi membri USR sunt acuzaţi că au provocat incidentul, în dorinţa de a demonstra că nu sunt respectate regulile, unii fiind deja sancţionaţi.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ca urmare a informaţiilor şi a imaginilor apărute în spaţiul public referitoare la evenimentul produs la data de 20.03.2021 la restaurantul unui hotel din municipiul Timişoara, ce a implicat cadre militare ale Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Timiş (IJJ Timiş) şi reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Timiş, ministrul Afacerilor Interne a dispus Corpului de Control efectuarea unei verificări privind modul de intervenţie”, a transmis, vineri, Minsterul de Interne.

De asemenea, instituţia prezintă ”filmul evenimentului”.

”La data de 19.03.2021, un angajat al Prefecturii a rezervat o masă pentru patru persoane la restaurantul unui hotel pentru data de 20.03.2021, ora 18.00, justificând demersul în faţa echipei Corpului de Control prin faptul că dorea să vadă dacă reprezentanţii operatorului economic vor accepta să facă această rezervare, deşi normele legale privind carantina interziceau acest lucru pentru persoanele care nu erau cazate în hotelul respectiv. La data de 20.03.2021, prefectul l-a contactat telefonic pe şeful IJJ Timiş şi i-a cerut să trimită un echipaj la sediul Instituţiei Prefectului întrucât are sesizări cu privire la nerespectarea normelor legale în zona restaurantelor de pe lângă hoteluri, insistând că sesizarea este urgentă, dar fără a oferi alte detalii”, a precizat MAI:

Instituţia explică faptul că şeful IJJ a ordonat unui alt ofiţer trimiterea a doi jandarmi la sediul Instituţiei Prefectului.

”Aceştia s-au deplasat la sediul Instituţiei Prefectului unde au luat legătura cu prefectul care le-a comunicat că pe raza municipiului Timişoara există locaţii cu privire la care are informaţii că nu ar respecta măsurile de protecţie sanitară şi, pe motiv că urma să intre într-o şedinţă, a desemnat două persoane care să îi însoţească şi să le indice locaţia respectivă. Jandarmii au intrat în restaurantul respectiv însoţiţi de una dintre cele două persoane desemnate de prefect (care nu era angajata prefecturii) şi s-au îndreptat către o masă la care se aflau patru persoane. Jandarmii i-au întrebat pe cei prezenţi la masă dacă ei au făcut sesizarea, dar persoana care îi însoţea a precizat că ”sunt colegii ei". În momentul în care jandarmii au mers să discute cu administratorul operatorului economic, cele patru persoane, inclusiv cea care i-a însoţit în restaurant, au părăsit locaţia, înainte de a le fi stabilită identitatea”, a mai transmis MAI.

Echipajul de jandarmi a aplicat operatorului economic o sancţiune contravenţională sub formă de avertisment.

MAI precizează că au fost indetificate mai multe nereguli în acţiunea jandarmilor, dar şi a prefectului.

”Prefectul a angrenat în această activitate personal din cadrul Instituţiei Prefectului şi al Consiliului Local care nu avea atribuţii pe linia gestionării situaţiilor de urgenţă şi, implicit, nici în ceea ce priveşte intervenţia la evenimente alături de forţele de ordine. Prefectul nu s-a implicat activ în cunoaşterea şi asumarea cadrului normativ în vigoare care reglementează segmentul situaţiilor de urgenţă, astfel că a acţionat în virtutea prerogativelor de putere publică cu care era învestit, fără a respecta întocmai etapele procedurale prevăzute de legislaţia în materie. Prefectul nu şi-a asumat o responsabilitate pe măsura prerogativelor conferite de legislaţia incidentă şi nu a intervenit în momentul când a constatat că angajata prefecturii a luat decizii cu privire la implicarea în evenimentul respective”, a precizat MAI.

În urma controlului s-au dispus mai multe măsuri:

  1. Transmiterea raportului de control către inspectorul general al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române pentru a dispune măsuri legale faţă de cei patru jandarmi, în temeiul prevederilor art. 352 din Legea nr. 80/1995 privind Statutul cadrelor militare, în raport cu deficienţele constatate.
  2.  Inspectorul General al Jandarmeriei Române va dispune măsurile necesare pentru asigurarea unui cadru procedural adecvat în cazul intervenţiilor la evenimentele sesizate direct, altele decât cele primite prin S.N.U.A.U. 112, în strictă concordanţă cu cadrul normativ incident, astfel încât, pe viitor, să fie eliminate situaţiile similare celei înregistrate în mun. Timişoara.
  3. Dispunerea de către Prefectul Judeţului Timiş de măsuri în consecinţă, raportat la modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu de către angajata prefecturii, având în vedere implicarea în evenimentul de la restaurant.
  4. Intensificarea/ îmbunătăţirea colaborării între instituţiile M.A.I., cu accent pe responsabilizarea persoanelor cu atribuţii de coordonare, pe modul unitar de intervenţie şi pe cunoaşterea în detaliu a procedurilor de intervenţie la evenimente.

În timp ce Timişoara era în carantină din cauza numărului mare de cazuri COVID-19, consiliera locală a USR Ana Munteanu a transmis în direct pe Facebook cum jandarmii intră în control într-un restaurant din Timişoara care servea clienţii în interior.

Ana Munteanu le-a spus colegilor săi de partid că nu a participat singură la acest flagrant, ulterior dovedindu-se că prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a solicitat personal şefului Inspectoratului de Jandarmi Timiş să trimită un echipaj la acel restaurant. De asemenea, mai mulţi membri USR, printre care şefa de cabinet a prefectului, Răzvana Popa, se afla sub acoperire în acel restaurant pentru a dovedi că se serveşte mâncare în interior.

Patronul restaurantului a anunţat ulterior că se va adresa instanţei de judecată şi a dezvăluit că membri USR aflaţi sub acoperire nu şi-au mai achitat consumaţia.

În urma acestei întâmplări, Ana Munteanu a fost suspendată din USR Timiş timp de un an, însă şi-a păstrat funcţia de consilier local. Şi Consiliul Local a sancţionat-o pe Munteanu, aceasta urmând să nu îşi încaseze indemnizaţia timp de două luni.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.