Comisiile reunite de buget-finanţe continuă marţi dezbaterile pe proiectul legii bugetului de stat pe 2024, marţi după-amiază urmând să intre în dezbatere în plenul reunit. Votul final este programat pentru miercuri, potrivit programului aprobat de conducerea Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Luni, comisiile de buget finanţe au avizat proiectele de buget ale Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului (MEAT), Ministerului Sănătăţii, Ministerului Culturii, Ministerului Public, Ministerului Educaţiei, Dezvoltării, Mediului, precum şi bugetele mai multor instituţii, precum SRI, SIE, SPP, ANI, CNA, CNSAS, Curtea de Conturi, ANSVSA, Consiliul Legislativ, CCR, Avocatul Poporului, Senatul şi Camera Deputaţilor, Administraţia Prezidenţială.

Au primit avize şi bugetele ministerelor Justiţiei, Internelor, MApN şi Ministerul Afacerilor Externe, Transporturilor, Energiei.

Ministrul Economiei, Radu Oprea, afirma după vot că vor avea anul viitor programe pentru sprijinirea companiilor din România, scheme de ajutor de stat noi cum este ConstructPlus, dar le vor continua şi pe cele care încurajează producţia, cum este cea pentru industria prelucrătoare.

”Vom continua toate programele de susţinere a antreprenoriatului şi promovarea României ca destinaţie turistică”, mai afirma Oprea

”În anul care urmează, Ministerul Culturii are prevăzută o alocare bugetară cu peste 16% mai mare faţă de anul pe care îl încheiem, ceea ce ne va permite să susţinem evenimentele culturale majore, dar şi programele şi proiectele de investiţii demarate în ultimele luni. Am prezentat astăzi, în comisiile pentru cultură ale Parlamentului, priorităţile de finanţare prevăzute în bugetul pe anul 2024, un buget care ne provoacă să fim cumpătaţi şi relevanţi în modul în care utilizăm resursele pentru a putea susţine cât mai bine sectoarele culturale, pentru a creşte accesul la cultură şi pentru a proteja şi pune în valoare patrimoniul prin investiţii”, afirma şi ministrul Culturii, Raluca Turcan. 
 
Ministrul Finanţelor afirma că cea mai importantă parte a acestui buget este modernizarea marilor servicii publice.
 
”Am subliniat acest lucru încă de la începutul audierii mele de astăzi în cadrul Comisiilor reunite de Buget - Finanţe din Parlament. Împreună, Educaţia şi Sănătatea au beneficiat, în 2023, de un buget de 100,7 miliarde lei. În 2024, vedem că cele două mari servicii publice să aibă alocat un buget pentru de 137,4 miliarde lei”, spune ministrul. 
 
Marcel Boloş arăta că ”românii trebuie să se simtă sprijiniţi şi valorizaţi.
 
”Tocmai de aceea direcţionăm banii pentru ca ţara aceasta să nu fie una în care nu păşeşti vreodată cu frică într-un spital şi în care elevii sunt trataţi cu responsabilitate şi pregătiţi să îşi construiască propriul drum”, arăta Boloş. 
 
”Iată câteva dintre obiectivele clare cuprinse în buget, pe care le-am prezentat astăzi: Creşterea salariilor la profesori cu +20%, într-o perioadă de 1 an salariile ajung să crească cu +50%; Mese calde la un număr de peste 1.000 de şcoli, cu un buget de peste 1,1 miliarde lei; Burse şcolare pentru elevi: peste 560 milioane lei/lună; Burse şcolare socială de 250-300 lei/lună, de merit 300-450 Lei/lună, bursă tehnologică 250-300 lei/lună; Burse sociale pentru studenţi de 900 lei/lună, bursa de studiu pentru licentă didactică de 3.158 lei/lună, bursa de doctorat 3200 lei/lună; Decontarea transportului public pentru elevi şi studenţi;
Dotarea unui număr de peste 10.000 de laboratoare cu echipamente specifice necesare şi a unui număr de peste 75.000 de săli de clasă cu mobilier, cu un buget 1 miliard euro; Modernizarea unui număr de peste 3.000 de cabinete medicale de familie, peste 26 unităţi spitaliceşti modernizate, peste 760 milioane euro investiţi în servicii medicale de prevenţie”, preciza ministrul Finanţelor. 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.