Echipa mixtă de experţi formată din reprezentanţi ai CE şi ai unor state membre, printre care şi Olanda, care a vizitat recent România pentru a colecta informaţii suplimentare cu privire la implementarea normelor privind politica de vize, protecţia datelor şi cooperarea judiciară în materie penală a constatat că ţara noastră ”respectă toate normele europene în vigoare, iar personalul autorităţilor române evaluate aplică la cele mai înalte standarde procedurile europene”, afirmă surse guvernamentale, potrivit cărora concluzia vizitei a fost că România ”continuă să îndeplinească toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Sursele citate afirmă că vizita a avut loc la invitaţia României, ca urmare a solicitărilor explicite ale Olandei.
”Echipa nu a identificat probleme în ceea ce priveşte aplicarea de către România a normelor europene în materie de vize, protecţia datelor şi în privinţa cooperării judiciare”, susţin aceleaşi surse.
În ceea ce proveşte sistemele informatice Schengen, experţii au constatat că România şi-a dotat corespunzător instituţiile, iar infrastructura IT este ”exemplară”, relatează sursele guvernamentale.
De asemenea, nu a fost identificată nicio problemă în legătură cu aplicarea acquis-ului Schengen de către România în domeniul protecţiei datelor, iar cooperarea judiciară în materie penală pentru combaterea criminalităţii, inclusiv a traficului de fiinţe umane, a traficului de migranţi şi a grupărilor de criminalitate organizată. cu România funcţionează bine.
”Vizita are loc ca urmare a deschiderii manifestate de autorităţile române pentru clarificarea oricăror aspecte suplimentare de interes legate de aplicarea de către România a acquis-ului Schengen”, a transmis săptămâna trecută Guvernul, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru.
Executivul preciza atunci că, ţinând cont de declaraţiile premierului olandez Mark Rutte şi de adoptarea motiunii Parlamentului olandez, prin care se arăta că sunt aşteptate elemente suplimentare înainte de formularea unei decizii finale a Olandei pe acest subiect, România a exprimat întreaga disponibilitate de a primi experţi olandezi care să constate progresele în domeniile de interes pentru Olanda, din perspectiva aplicării acquis-ului Schengen.
”În acest context, în strânsă coordonare cu Comisia Europeană, care a manifestat deschidere deplină pentru susţinerea demersurilor României, o echipă mixtă de experţi, formată din reprezentanţi ai Comisiei Europene (în calitate de coordonatori) şi ai unor state membre (printre care şi Olanda) urmează să efectueze, până la finalul acestei săptămâni, o vizită complementară celei din 9-11 octombrie 2022”, anunţa Executivul ân 17 noiembrie..
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.