Comisiile juridică şi economică ale Senatului au emis, luni, un raport favorabil cu amendamente respinse ale USR la proiectul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă care reglementează domeniul jocurilor de noroc. Preşedintele Comisiei juridice Cristian-Augustin Niculescu-Ţâgârlaş a precizat, pentru News.ro, că proiectul de lege aprobat de către comisii este în forma adoptată de către Guvern, pe data de 5 octombrie. Iniţiativa legislativă este înregistrată în Parlament, în procedură de urgenţă, iar Senatul este prim for sesizat, Camera Deputaţilor fiind decizională.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Astfel, comisiile juridică şi economică ale Senatului au adoptat, luni, un raport de admitere cu amendamente respinse la proiectul de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 82/2023 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, precum şi pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 20/2013 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009.

Raportul de admitere la proiect a fost adoptat cu nouă voturi „pentru”, trei voturi „împotrivă” şi o abţinere, a mai explicat, pentru News.ro, preşedintele Comisiei juridice, senatorul PNL Cristian Niculescu.

Toate amendamentele formulate de către USR la proiectul de lege au fost respinse în comisiile de specialitate ale Senatului. 

Ordonanţa de urgenţă privind jocurile de noroc poate fi accesată AICI.

Pe 5 octombrie, purtătorul de cuvânt al Executivului Mihai Constantin a anunţat că Guvernula aprobat ordonanţa de urgenţă care reglementează domeniul jocurilor de noroc.

„Un subiect care a stârnit interes este cel legat de noile reglementări privind jocurile de noroc. Guvernul a aprobat astăzi o ordonanţă de urgenţă prin care se stabilesc niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, care se plătesc anual, precum şi a taxelor speciale şi a garanţiilor depuse de companiile din acest domeniu”, a explicat Mihai Constantin, la finalul şedinţei din 5 octombrie a Executivului.

El a adăugat că ordonanţade urgenţă prevede ca „dreptul de organizare şi exploatare a activităţii de jocuri de noroc să fie acordat doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în alte state semnatare ale Acordului privind spaţiul economic european sau din Confederaţia elveţiană, care au înregistrat un sediu permanent în România”.

„Scopul este evident, pentru ca taxele şi impozitele să fie colectate în ţară”, a mai spus Constantin.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a mai explicat ca actul normativ prevede şi înfiinţarea unui registru accesibil online al companiilor şi sediilor în care sunt autorizate aceste activităţi.

„Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi, încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc, se virează în procent de 70% către bugetul de stat, iar procentul de 30% rămas va fi utilizat de ONJN pentru finanţarea programelor pentru prevenirea dependenţei de jocuri de noroc, pentru promovarea jocului responsabil şi pentru finanţarea unei linii telefonice verzi pentru sesizări din acest domeniu”, a mai afirmat Constantin.

El a mai anunţat că Ministerul de Finanţe va propune curând normele de aplicare pentru această ordonanţă de urgenţă, iar termenul este de 30 de zile.

Conform comunicatului de presă al Guvernului, principalele modificări din ordonanţei de urgenţă privind jocurile de norco vizează următoarele aspecte: niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare şi de exploatare a jocurilor de noroc, interzicerea băuturilor alcoolice în locaţii, înfiinţarea unui registru al companiilor şi sediilor, precum şi majorarea garanţiilor depuse de companii, obligaţia operatorilor să aibă sediul social în România.

Astfel, ordonanţa prevede stabilirea unor niveluri mai ridicate pentru taxele aferente licenţei de organizare a jocurilor de noroc (anuale),  taxelor aferente autorizaţiei de exploatare a jocurilor de noroc (anuale) şi taxelor speciale.

De asemenea, actul normativ prevede că statul poate acorda licenţe doar societăţilor înmatriculate în România sau persoanelor juridice constituite legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în state semnatare ale Acordului privind Spaţiul Economic European sau din Confederaţia Elveţiană care au înregistrat un sediu permanent în România.

Veniturile din contribuţiile organizatorilor jocurilor de noroc licenţiaţi încasate de către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc se virează în procent de 70% către bugetul de stat, din conturile de venituri bugetare în care acestea au fost încasate, în termen de 5 zile lucrătoare a lunii următoare încasării, iar procentul de 30% rămas din totalul sumelor încasate este utilizat pentru activitatea finanţată din venituri proprii.

Pentru protejarea jucătorilor, a persoanelor aflate în situaţii de risc, actul normativ prevede instituire unei interdicţii privind comercializarea de băuturi alcoolice în sălile de jocuri de noroc, mai arată sursa citată.

Totodată, în vederea promovării unor norme de conduită profesională bazate pe reguli de etică şi integritate se prevede instituirea interdicţiei de participare la jocuri de noroc membrilor Comitetului de supraveghere din cadrul Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

De asemenea, pentru asigurarea unui grad ridicat de conformare în faţa obligaţiilor legale, se prevede creşterea nivelului de garanţii pe care operatorii de jocuri de noroc trebuie să îl asigure pentru a desfăşura această activitate.

În scopul combaterii şi prevenţiei adicţiei de jocuri de noroc, ONJN va gestiona o bază de date referitoare la persoanele autoexcluse şi indezirabile, constituită, la nivel naţional. Mai mult, în vederea transparenţei pieţei jocurilor de noroc, ordonanţa prevede instituirea obligativităţii creării şi menţinerii la zi de către ONJN a unui registru public, accesibil online, cu informaţii despre operatorii licenţiaţi/autorizaţi, cum ar fi: adresa sediului social, adresa fiecărui spaţiu comercial în care operează jocuri de noroc, indicarea tipurilor de jocuri de noroc autorizate pentru locaţie, seria şi adresa la care este amplasat fiecare mijloc de joc licenţiat/autorizat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.