Comisia Europeană a anunţat miercuri că urmăreşte cu îngrijorare ultimele evoluţii privind statul de drept în România ca urmare a modificărilor aduse legilor justiţiei şi că va cere explicaţii guvernului român în acest sens.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Comisia Europeană urmăreşte cu mare îngrijorare ultimele evoluţii privind statul de drept în România. Atât conţinutul, cât şi procedura prin care au fost făcute ultimele modificări, folosind ordonanţe de urgenţă şi fără nicio consultare a sistemului judiciar par a fi în directă contradicţie cu recomandările Comisiei prin Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), aprobat de toate statele membre”, a precizat un purtător de cuvânt al Comisiei.

„Drept urmare, Comisia va cere explicaţii guvernului român privind ultimele modificări”, a adăugat el.

Comisia Europeană reaminteşte României că în raportul emis în noiembrie a făcut apel la autorităţile de la Bucureşti să „implementeze un sistem independent de numire a procurorilor, bazat pe criterii clare şi transparente şi pe susţinerea Comisiei de la Veneţia”. De asemenea, în raport Comisia cere României să „ţină cont de recomandările din MCV şi ale Comisiei de la Veneţia şi GRECO”.

„După cum am precizat, România trebuie să readucă procesul reformelor pe drumul cel bun. Acest lucru înseamnă să meargă înainte, nu înapoi şi abţinerea de la paşi care ar putea anula progresul care a avut loc în ultimii ani”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a anunţat, marţi, adoptarea unei OUG privind legile justiţiei care stabileşte că funcţiile de conducere din Ministerul Public pot fi ocupate şi de procurori care au fost judecători şi că persoanele aflate în prezent în aceste funcţii cu delegare le mai pot ocupa 45 de zile. Pentru funcţiile de conducere din Ministerul Public, avizul va fi dat de plenul CSM.

 
viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.