Solicitarea grupurilor parlamentare ale PSD privind înfiinţarea unei Comisii de anchetă privind identificarea situaţiei reale, a situaţiei raportate de autorităţi, a evoluţiei indicatorilor de sănătate publică şi a măsurilor de protejare a sănătăţii populaţiei românilor în pandemia declarată de OMS va fi dezbătută şi votată într-un plen reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului, au stabilit marţi Birourile permanente reunite ale Parlamentului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Între timp, grupurile parlamentare vor propune reprezentanţii în comisia de anchetă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor Ludovic Orban a anunţat că un plen reunit va avea loc săptămâna viitoare, probabil marţi, pentru a dezbate şi vota rapoartele de activitate ale CNA, SRTv şi SRR. Acesta a adăugat că în funcţie de cum finalizează raportul comisiile juridice, este posibil să intre în plen şi procedura demiterii Avocatului Poporului.

„Vom stabili în Birourile permanente reunite de săptămâna viitoare ordinea de zi finală pentru plen”, a afirmat Ludovic Orban marţi la Parlament.

Pe 29 martie, aleşii PSD au depus solicitarea privind constituirea acestei comisii parlamentare de anchetă.

Deputatul PSD Alexandru Rafila a făcut apel la toţi membrii Birourilor permanente reunite să susţină şi să aprobe înfiinţarea unei comisii de anchetă care să analizeze modul în care a fost gestionată pandemia, inclusiv aspectele prezentate de Vlad Voiculescu cu privire la datele referitoare la numărul deceselor din cauza COVID-19. El a adăugat că speră ca USR-PLUS să sprijine demersul PSD, în numele transparenţei pe care o tot clamează. 

Întrebat dacă Vlad Voiculescu ar putea fi chemat la audierea în comisia această de anchetă, Rafila a răspuns: „Acuma domnul Vlad Voiculescu poate să fie invitat, nu poate să fie chemat”.

„Dânsul nu are nicio calitate oficială în acest moment. Sigur că dacă o astfel de comisie se va înfiinţa şi domnul Vlad Voiculescu va fi invitat să clarifice anumite lucruri care trebuie clarificate, dar întâi trebuie să fie aprobată comisia, constituită şi ulterior să stabilim o ordine de zi şi procedurile prin care diversele părţi vor fi invitate la audieri. Evident, inclusiv şi miniştrii Sănătăţii care au ocupat funcţia pe perioada pandemiei. Toată lumea care a fost implicată direct, au fost responsabili de gestionarea pandemiei. Mi se pare normal şi firesc ca într-o democraţie să răspundă în faţa unei comisii parlamentare. Se întâmplă în foarte multe ţări, se întâmplă în SUA şi astfel audieri nu fac altceva decât să aducă încredere publicului şi cred că acesta ar trebui să fie principalul mesaj”, a continuat deputatul PSD.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.