Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, marţi, într-un briefing la Palatul Victoria, că ipoteza că, potrivit Codului administrativ, „orice nobil, ca să nu spun baron local”, pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul răspunde este falsă. Preşedintele are termen 10 zile să decidă în cazul remanierilor, prevede Codul. Vicepremierul Daniel Suciu a susţinut că pensiile pentru primari, prevăzute de document, au fost susţinute de aleşii locali ai PNL şi că, atunci când un guvern va decide anularea pensiilor speciale, atunci vor fi anulate şi acestea. Guvernul a adoptat, marţi, Codul administrativ prin ordonanţă de urgenţă. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, la începutul şedinţei, că va fi adoptat noul Cod Administrativ, spunând că este un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, care pune într-o formă coerentă şi simplificată reglementări care se regăsesc în prezent în 17 acte normative. Preşedintele Klaus Iohannis susţine că adoptarea Codului Administrativ prin ordonanţă de urgenţă este un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România şi că PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări. La rândul său, preşedintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că Guvernul Dăncilă a adoptat prin OUG un Cod administrativ împotriva românilor, dar pentru cumpărarea bunăvoinţei Congresului PSD.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Iohannis: Adoptarea Codului Administrativ prin OUG, un grav atentat la adresa întregului sistem administrativ din România / PSD vrea să demonstreze cu toată tăria că sfidarea românilor este prioritatea zero a acestei guvernări
CITEȘTE ȘI Daniel Suciu: Preşedintele Iohannis este în campanie electorală / Codul administrativ a fost susţinut de parlamentarii PNL
CITEȘTE ȘI Ludovic Orban: Guvernul Dăncilă a adoptat prin OUG un Cod administrativ împotriva românilor, dar pentru cumpărarea bunăvoinţei Congresului PSD


UPDATE -Suciu, despre pensiile primarilor: În ziua în care Guvernul, oricare ar fi el, va anula toate pensiile speciale, atunci se va lua decizia de a anula şi indemnizaţiile de vârstă pentru primari

„Am avut la minister primari de la PNL care au exprimat şi au susţinut de ce consideră că e nevoie de acea indemnizaţie pentru limită de vârstă. Înţeleg sensibilitatea subiectului. Nici nu vreau să fiu ipocrit şi nici nu vreau să consider sau să cataloghez toată categoria primarilor drept hoţi, bandiţi, nesimţiţi, corupţi şi trăiesc din şpăgi. Este adevărat că şi-au asumat această poziţie de primari, doar că timp de 15 ani nu au avut dreptul nici măcar la sporul de vechime şi au avut o serie întreagă de interdicţii. În ziua în care Guvernul, oricare ar fi el, va anula toate pensiile speciale, atunci se va lua decizia de a anula şi indemnizaţiile de vârstă pentru primari”, a afirmat Suciu.

UPDATE - Daniel Suciu: Ipoteza că orice nobil, ca să nu spun baron local, pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul răspunde este falsă

Vicepremierul Daniel Suciu a declarat, marţi, într-un briefing la Palatul Victoria, că ipoteza că, potrivit Codului administrativ, „orice nobil, ca să nu spun baron local”, pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul răspunde este falsă.

„Aleşii locali vor răspunde exclusiv pentru aprecierea necesităţii şi oportunitatea actelor administrative. Acest lucru nu înseamnă că nu răspund pentru ilegalitate. Pot înţelege poziţia sindicatelor din administraţie. Pot înţelege, dar doar până la un anumit punct ipoteza conform căreia orice nobil, ca să nu spun baron local, pune un funcţionar public să facă o ilegalitate şi doar funcţionarul public răspunde. Acest lucru este fals. Şi o spun cu toată responsabilitatea funcţiei mele. Niciodată niciun ales local nu trebuie să oblige, să sugereze sau să ceară unui funcţionar public să încalce legea. Funcţionarul public este protejat de o lege specială vizavi de refuzul de a comite un act pe care îl consideră ilegal. În schimb, ştim cu toţii, la nivelul tuturor ministerelor că există şi funcţionari care refuză să semneze un act administrativ, deşi ştiu că acest lucru este perfect legal. Totuşi, dacă ne dorim ca fiecare să aibă responsabilitatea funcţiei sale, şi acest lucru trebuie să se întâmple şi în administraţia publică locală. Niciun funcţionar nu este încurajat să încalce legea şi orice funcţionar public trebuie să spună atunci când un şef îi cere încălcarea legii, să îl refuze”, a declarat Suciu.

De asemenea, mandatele aleşilor locali vor fi validate de instanţa de judecată.

UPDATE - Codul administrativ: Preşedintele are termen 10 zile să decidă în cazul remanierilor

Preşedintele are termen 10 zile să decidă în cazul remanierilor, prevede Codul administrativ, adoptat marţi prin ordonanţă de urgenţă, a precizat vicepremierul Daniel Suciu.

„Toate prevederile din Codul administrativ au fost discutate în ultimii 15 ani. (...) În esenţă reuneşte 16 legi, unele de foarte mare vechime. Avem un act normativ care nu e perfect, dar va ajunge în Parlament şi reprezentanţii partidelor vor face toate corecturile pe care le consideră necesare. În ultimele două luni am avut întâlniri cu reprezentanţii tuturor actorilor din administraţie. Toate structurile asociative ne-au solicitat adoptarea Codului administrativ”, a precizat vicepremierul Suciu, într-un birefing la Palatul Victoria.

El a susţinut că criticile privind urgenţa sunt folosite pentru a împiedica adoptarea Codului.

„Guvernul României are curajul de a adopta prin OUG Codul administrativ”, a susţinut Suciu.

Vicepremierul a precizat că acesta stabileşte termen pentru remanieri. În caz de remaniere, premierul trebuie să facă în 5 zile propunerea, iar preşedintele are 10 zile să răspundă dacă acceptă sau refuză numirea.

"Adoptăm astăzi noul Cod Administrativ, un proiect important pentru modernizarea administraţiei publice, rezultat al unei ample consultări cu reprezentanţii structurilor asociative. Prin acest act normativ creăm un cadru unitar şi punem într-o formă coerentă, mai clară şi mai simplificată, reglementări care se regăsesc acum în 17 acte normative”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.

Ea a menţionat că prin noile prevederi vor fi constituite mecanisme care să preîntâmpine blocaje între instituţiile publice, atât la nivel central, cât şi la nivel local.

"Pentru mai multă eficienţă şi transparenţă, vom stabili o procedură mai clară şi termene reduse pentru numirea în funcţie a unui membru al Guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantarea postului. Situaţia din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale Guvernului. Pentru administraţia locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanţei a mandatelor consilierilor locali aleşi şi vom revizui situaţiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităţilor locale”, a afirmat premierul.

Dăncilă a precizat că alegerea preşedinţilor de consilii judeţene prin vot uninominal este o prevedere care se regăseşte în noul Cod Administrativ.

"După cum ştiţi, am adoptat deja revenirea la alegerea preşedinţilor consiliilor judeţene prin vot uninominal, la fel ca în cazul primarilor, reglementare care se regăseşte în noul Cod Administrativ. Legitimitatea preşedinţilor de consilii judeţene va creşte întrucât aceştia vor reprezenta voinţa cetăţenilor şi nu rezultatul unor negocieri politice. De asemenea, aducem soluţii şi în cazul elaborării procedurilor cadru privind licitaţiile publice, dar şi reglementări în domeniul proprietăţii publice şi private a statului sau a unităţilor administrativ-teritoriale. Venim şi cu măsuri privind profesionalizarea corpului funcţionarilor publici, care se vor aplica gradual. Toate aceste modificări sunt menite să modernizeze administraţia publică, să o facă mai flexibilă şi să răspundă mai prompt şi mai eficient aşteptărilor cetăţenilor”, a mai declarat Viorica Dăncilă.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.