Europarlamentarul Clotilde Armand, candidat la Primăria sectorului 1 al Capitalei, precizează, referitor la acuzaţiile care i s-au adus în legătură cu contractele de consultanţă cu primăriile pentru un proiect destinat combaterii poluării cu nutrienţi finanţat de Banca Mondială, că aceste contracte s-au derulat ulterior plecării sale din postul de director la Egis România SA. În urmă cu două săptămâni, într-o emisiune, Armand afirma că ancheta jurnalistică pe această temă este interesantă, dar că nu este vorba despre firma pe care a condus-o, fiind o coincidenţă de nume şi că ar trebui să se verifice cine este acţionarul celeilalte firme.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”În perioada în care am fost director la Egis România, societatea nu a realizat activitate de consultanţă pentru o serie de primării privind proiectul Controlul integrat al poluării cu nutrienţi. Contractele cu primăriile s-au derulat ulterior plecării mele de la Egis România. Perioada în care am fost director al Egis România a fost septembrie 2013 - martie 2017, iar contractele au fost semnate ulterior şi nu de către mine”. afirmă Clotilde Armand într-un răspuns transmis pentru lumeapolitica.ro, referitor la  proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienţi” derulat în localităţile selectate ca vulnerabile la poluarea cu nutrienţi, finanţat de Banca Mondială şi lansat, conform afirmaţiilor europarlamentarului, în octombrie 2016.

Ea precizează că prin acest proiect primăriile urmau să primească fonduri de 28 de milioane de lei pentru construirea unor platforme comunale de depozitare şi gospodărire a gunoiului de grajd.

Clotilde Armand menţionează că cei peste 28 de milioane de lei vor fi primiţi de primăriile care au depus proiecte pentru această finanţare de la Ministerul Mediului şi nu de către Egis România.

Referitor la faptul că ar fi invocat boala nou-născutului albastru pentru accesarea fondurilor oferite de Banca Mondială, Armand explică faptul că printre efectele nocive ale excesului de nitraţi cauzat de deversările de nutrienţi în apele subterane se numără şi cianoza infantilă, cunoscută la momentul respectiv sub denumirea de „boala copilului albastru”.

”Boala nu a fost eradicată, ci i s-a schimbat doar numele, şi nu de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii, ci de Ministerul Sănătăţii din România. Boala nou-născutului albastru, cunoscută drept cianoză infantilă se regăseşte mai nou în nomenclatorul MS la rubrica „alte methemoglobienemii””, afirmă ea.

În urmă cu două săptămâni, la B1 TV, Clotilde Armand a fost intrebată dacă a lucrat cu primării, răspunsul său fiind: ”Cu primării din România, nu cred”.

Referindu-se apoi la ancheta în care era acuzată în legătură cu contractul firmei la care lucra, Egis România, cu primăriile pentru a implementa un program destinat prevenirii bolii copiilor albaştri, program finanţat de Banca Mondială, Clotilde Armand a afirmat:  ”Eu sunt de acord cu anchetele jurnalistice, le încurajez, E foarte interesantă ancheta asta. E o singură problemă. Nu e vorba de firma pe care am condus-o, e vorba de o altă firmă, este o coincidenţă de nume.  Vă propun să verificaţi CUI-ul firmei respective. Este un alt CUI, este o altă firmă. sunt două firme, una se numeşte Egis şi are ca acţionar statul francez şi una este acest Egis Pharmaceuticals. Vă recomand, de fapt cei care au făcut ancheta ar trebui să verifice cine este acest acţionar, pentru  că ar fi de mare interes pentru ancheta respectivă, dar nu e aceeaşi firmă, nu e acelaşi CUI, nu e acelaşi acţionar”.

Solicitată să precizeze la care dintre aceste firme a lucrat, ea a răspuns: ”Eu am lucrat la Egis al cărei acţionar este statul francez. Admir toate încercările dumneavoastră de a găsi ceva în activitatea mea profesională, dar aici nu merge. Egis e o firmă de inginerie care face infrastructură”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.