Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, în şedinţa de Guvern, că pe baza sesizărilor şi celor discutate cu specialiştii din domeniu, care au constatat foarte clar că softurile ruseşti antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vor lua o decizie prin care să reglementeze cât se poate de practic protecţia sistemelor informatice publice din România.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
”Un alt punct pe agenda şedinţei de guvern e cel legat de protecţia sistemelor informatice. Luăm astfel măsuri şi propunem prin legislaţie protecţia sistemelor informatice din administraţia publică. Este o decizie foarte importantă în actualul context. Avem nevoie să ne coordonăm toate activităţile pentru a putea să ne protejăm de toate ameninţările în spectrul cibernetic”, a spus premierul în şedinţă.
 
El a precizat că, ţinând cont de o serie întreagă de atacuri cibernetice care au avut loc şi pe care statul le-am gestionat, este totuşi nevoie să suplimenteze măsurile.
 
”Astfel, pe baza sesizărilor şi celor discutate cu specialiştii din domeniu, care au constatat foarte clar că softurile ruseşti antivirus reprezintă un pericol pentru sistemele informatice publice, vom lua o decizie prin care să reglementăm cât se poate de practic protecţia sistemelor informatice”, a spus şeful Executivului. 
 
Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja a spus, la rândul lui, că îşi propune să se interzică achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la entităţi provenite din Federaţia Rusă. 
 
”Ne propunem să interzicem achiziţionarea de produse şi servicii de tip antivirus de la  entităţi provenite din Federaţia Rusă sau aflate sub controlul Federaţiei Ruse. De asemenea, în ceea ce priveşte produsele şi serviciile actuale, în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a legii, pentru care vom solicita procedură de urgenţă, aceste produse şi servicii vor trebui deconectate, dezinstalate de la reţelele şi sistemele informatice ale autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale”, a afirmat Burduja. 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.