Liderul PNL, premierul Florin Cîţu a anunţat vineri, după şedinţa conducerii liberale, că USR e parte a unei morităţi parlamentare alături de PSD şi AUR. Conform lui Cîţu, PNL solicită premierului desemnat Dacian Cioloş să facă întâi discuţii cu cele două partide, iar dacă demersurile nu vor reuşi, PNL va negocia cu toate partidele responsabile, exceptând AUR. Întâlnirea între Dacian Cioloş şi liderii PNL şi UDMR programată pentru vineri a fost anulată, după ce PNL şi-a anunţat decizia de a cere premierului desemnat să negocieze mai întâi cu AUR şi cu PSD susţinerea Guvernului său. Premierul desemnat urmează să anunţe că va merge cu Guvern minoritar în Parlament, afirmă surse politice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
CITEȘTE ȘI Întâlnirea între Dacian Cioloş şi liderii PNL şi UDMR programată pentru vineri a fost anulată / Premierul desemnat urmează să anunţe că va merge cu Guvern minoritar în Parlament - surse

 

Cîţu a declarat, după şedinţa partidului, că Guvernul PNL a fost demis în Parlament, prin moţiune de cenzură, iar USR-ul este parte a unei majorităţi, alături de USR şi AUR, care şi-a dat votul pentru moţiunea de cenzură. 
Potrivit lui Cîţu, acest lucru arată că o majoritate formată din USR, AUR şi PSD s-a unit în jurul unor principii, valori, obiective, primul demers fiind votul de la moţiune. 
”Răspunderea politică, în faţa românilor, pentru demiterea Guvernului, revine în principal USR-ului, şi în subsidiar, alianţei USR, PSD şi AUR”, astfel că ”responsabilitatea politică pentru formarea unui nou guvern aparţine celor care au format această majoritate, afirmă liderul PNL. 
Florin Cîţu a afirmat că premierul desemnat, Dacian Cioloş are datoria morală să încerce cu adevărat să găsească sprijinul la partenerii de coaliţie de la PSD şi AUR. 
”Biroul Executiv al PNL a decis că îi solicită lui Dacian Cioloş să facă discuţii cu cele două partide cu care au reuşit să facă majoritate, la moţiunea de cenzură, pentru a găsi cele 234 de voturi necesare învestirii Guvernului. Dacă premierul desemnat, Dacian Cioloş nu va reuşi, în urma discuţiilor, să coaguleze o majoritate, PNL va demara negocieri cu toţi liderii partidelor politice responsabile, excluzând AUR, pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru români”, a anunţat Cîţu.
 
Cîţu nu a dorit să spună în ce vor consta aceste discuţii şi cu cine vor fi făcute, precizînd că mai întâi trebuie văzut ce se întâmplă în continuare. 
”Noi aşteptăm demersuri reale, adevărate, de a forma un Guvern, din partea lui Dacian Cioloş, care are în spate o majoritate”, a spus preşedintele PNL, el arătând că după aceea pot discuta. 
Întrebat cu ce propunere de premier va merge PNL la negocieri, Cîţu a spus: ”PNL are o singură  variantă de a forma o majoritate, în jurul Partidului Naţional Liberal”. 
Despre desemnarea altui premier, în locul lui, Cîţu a afirmat că nu se discută aşa ceva. 
”PNL are deja decizii luate în BEX, mai multe în acest sens”, a spus el.
Premierul desemnat, Dacian Cioloş, a declarat că nu va negocia nici cu PSD, nici cu AUR pentru a forma un guvern, dar a subliniat că pentru el este clar că un guvern USR va fi unul "fragil". Cioloş a precizat că mulţi parlamentari ar putea vota guvernul său, deoarece îşi doresc să treacă liniştiţi peste iarnă.
"Nu avem în intenţie să negociem nici cu PSD, nici cu AUR. Nu prea avem ce să negociem. Am văzut care e orientarea politică a acestor partide, ce au făcut în trecut, nu prea avem multe de împărtăşit. Însă vom merge cu o viziune, cu ceea ce vrem să facem. Sigur că vom merge cu un program de guvernare care priveşte măsuri pe termen mediu, programe de investiţii, dar e clar că ce se aşteaptă de la un guvern este să gestioneze aceste situaţii de criză şi să ofere o perspectivă economiei pe termen mediu pentru următorul an, pentru următorii doi ani”, a declarat Dacian Cioloş, la TV.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.