Euroddeputatul Renew Europe Dacian Cioloş a transmis, marţi, o scrisoare deschisă către toţi cei care împărtăşesc valorile liberale, „lideri de partide, oameni angajaţi politic sau simpli cetăţeni îngrijoraţi de destinul ţării”, în care face apel la crearea unei alternative a dreptei reunite. El a adăugat că Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Marcel Ciolacu au luptat cu Europa „decadentă”, care „persecută” România pentru că este „specială”. „A fost ultima lovitură dată liberalismului românesc, ce se revendică din cel european. Cei trei au construit sentimentele antieuropene din România de astăzi. Ei trei sunt cei care au moşit naşterea AUR şi apariţia lui Simion”, a mai spus Cioloş.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi să nu ne ferim de adevăr, oricât ar fi el de dureros. Dacă nu construim politic o alternativă serioasă, capabilă de a funcţiona politic serios, dincolo de umori şi simpatii sau antipatii personale, şi de a vorbi cu tot electoratul românesc, pierdem din nou o şansă istorică. Din perspectivă politică, pe calcul matematic şi electoral ştim că singura variantă este o soluţie politică a dreptei reunite. Dar e nevoie de mare seriozitate ca această variantă să funcţioneze în lunile care urmează”, a explicat Dacian Cioloş, în scrisoarea deschisă.

El a mai atras atenţia că acesta este un moment decisiv pentru viitorul României şi al UE. „Revirimentul extremelor împotriva viziunii liberale, proeuropene, riscă să deraieze parcursul democratic al întregii Europe”, argumentează europarlamentarul.

Evenimente

25 iunie - Medika TV - Maratonul sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics
27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)

„Vă scriu astăzi pentru că 2024 va rescrie istoria României pentru cel puţin un deceniu. Şi scriu aceste rânduri cu teama că următorul deceniu al României va fi dictat de PSD şi de AUR. Ştim cauza, suntem parte a ei şi suntem datori să reparăm ce am stricat. O Românie definită de PSD şi AUR este o tragedie pentru români. Avantajaţi de polarizarea socială, politicienii nu au pregătit un plan de ţară pentru reducerea inegalităţilor şi clădirea punţilor între cele două feţe ale României”, mai spune Cioloş.

Fostul premier tehnocrat mai precizează că economia românească a fost dirijată, de 30 de ani, de un singur partid, „lipsind mereu adevărata guvernare liberală care să ofere şansa unui capital românesc real, prezent în economie şi marcant social”.

„Pomana electorală a PSD a înlocuit politicile liberale, ca să ascundă risipa banului public şi incapacitatea politică. Ion Iliescu a inventat românii care nu au mâncat salam cu soia. Primele victime ale acestei mentalităţi au fost liderii liberali şi ţărănişti de după 1990. Adrian Năstase a inventat cele două Românii, concept pe care l-a preluat şi Mircea Geoană, când l-a învins Traian Băsescu. Este începutul divizării sociale din România, este momentul în care PSD a identificat economia privată ca inamic şi a dat senzaţia sistemului public din România că are un duşman în sistemul privat. Victor Ponta, Liviu Dragnea şi Marcel Ciolacu au luptat cu Europa 'decadentă', care 'persecută' România pentru că este 'specială'. A fost ultima lovitură dată liberalismului românesc, ce se revendică din cel european. Cei trei au construit sentimentele antieuropene din România de astăzi. Ei trei sunt cei care au moşit naşterea AUR şi apariţia lui Simion. Cei din PSD-ul de astăzi sunt locotenenţii lui Liviu Dragnea, cel care a inventat referendumul pentru familie deturnat în scopuri politice şi electorale şi care este locul de naştere al lui George Simion”, mai declarată Cioloş, în scrisoare deschisă.

Cu toate acestea, Dacian Cioloş spune că electoratul PSD nu este un duşman al dezvoltării şi face apel la dialog cu acesta.

„Cred că este vina noastră, a celor care formăm acum opoziţia, pentru starea României din ultimii 30 de ani. Am fost prea fragili, prea orgolioşi şi prea încrezători că PSD dispare, de fiecare dată când am ajuns la putere. PSD şi AUR vizează un electorat care se apropie de 60%. Trebuie să spunem lucrurilor pe nume şi să nu ne ferim de adevăr, oricât ar fi el de dureros. Dacă nu construim politic o alternativă serioasă, capabilă de a funcţiona politic serios, dincolo de umori şi simpatii sau antipatii personale, şi de a vorbi cu tot electoratul românesc, pierdem din nou o şansă istorică. Din perspectivă politică, pe calcul matematic şi electoral ştim că singura variantă este o soluţie politică a dreptei reunite. Liderii PNL trebuie să accepte că a rămâne la remorca PSD este un dezastru politic”, mai explica Cioloş.

El mai anunţă că este gata să facă orice ţine de el pentru ca, anul viitor, România să nu ajungă iar „pe mâna PSD sau a AUR”.

„Din acest motiv, cred că e necesară toată deschiderea pentru un proiect politic care să strângă laolaltă forţele politice responsabile”, concluzionează europarlamentarul Renew Europe. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.