Preşedintele PLUS, fostul comisar european Dacian Cioloş, spune că Rovana Plumb, propusă de Guvernul României pentru a ocupa funcţia de comisar european, are „probleme serioase de integritate şi credibilitate”, acuzând că aceasta a făcut declaraţii împotriva valorilor europene. Cioloş susţine că la audierile din Parlamentul European „în loc să explice care-i viziunea dânsei despre portofoliu”, Rovana Plumb va trebui „să dea explicaţii despre dosarul Belina şi despre ce a făcut la Ministerul Mediului şi despre cum l-a susţinut sau nu pe Liviu Dragnea”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Am prevenit deja asupra acestui risc pe care doamna Dănclă şi l-a asumat şi va trebui să şi-l asume până la capăt şi să-şi asume inclusiv riscul de a o vedea pe doamna Rovana Plumb respinsă după audierile din Parlament şi de obligaţia de a o înlocui după aceea. I s-a atras atenţia să o înlocuiască, să se mai gândească, nu a vrut. Dânsa a insistat să fie Rovana Plumb, o să-şi asume consecinţele” a afirmat Dacian Cioloş luni, într-o conferinţă de presă.

Acesta a acuzat că în ceea ce o priveşte pe Rovana Plumb sunt  „probleme serioase de integritate şi credibilitate”.

„Aici sunt probleme serioase de integritate, pentru că pentru a ocupa un post de comisar european nu trebuie să vii să spui «dom-le, nu e nicio condamnare, nu a făcut închisoare, deci pot să ocup postul de comisar european», pentru că Comisia Europeană nu-i Guvernul PSD. Deci sunt probleme serioase de integritate şi de credibilitate pe care doamna Rovana Plumb le are. Dânsa va trebui la audierile din Parlament în loc să explice care-i viziunea dânsei despre portofoliu, să dea explicaţii despre dosarul Belina şi despre ce a făcut la Ministerul Mediului şi despre cum l-a susţinut sau nu pe Liviu Dragnea care acum este la închisoare, ca să nu mai vorbim de declaraţiile împotriva justiţiei şi împotriva valorilor europene pe care le-a făcut. Evident, ca politician, poţi să ai păreri, puncte de vedere, aşa au şi populiştii şi extremiştii, şi antieuropenii, au au puncte de vedere şi pot să fie în Parlamentul European pentru că au fost trimişi acolo prin vot, dar când vrei să reprezinţi Uniunea Europeană şi să fii comisar european nu te mai poţi juca cu vorbele şi să spui că justiţia o decide PSD-ul în Parlament cum vrea, chiar dacă avem un Tratat european şi avem nişte valori şi principii europene care trebuie respectate”, a declarat dacian Cioloş. 

Cioloş a acuzat-o pe Rovana Plumb că „lucrează împotriva intereselor României”.

Liderul PLUS a afirmat că, în urmă cu câteva săptămâni, a avut o discuţie telefonică cu Viorica Dăncilă în care i-a explicat „riscurile” nominalizării Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european, fără a-i propune acesteia un alt nume. 

„Asta-i o propunere a guvernului minoritar PSD, nu e o propunere a României şi vom folosi mijloacele pe care le avem în Parlamentul European ca să ne spunem părerea şi în Parlamentul European. Din păcate pentru doamna Rovana Plumb, nu vom fi doar noi, cei de la USR-PLUS care vom spune lucrurile acestea, pentru că am văzut dea colegii de la Partidul Populat European care au aceeaşi opinie şi sunt convins vor mai fi şi alţii, pentru că ştiu care-i ataşamentul multor europralamentari la valorile şi statul de drept” a adăugat Dacian Cioloş.

Preşedintele USR, Dan Barna, a catalogat propunerea Rovanei Plumb pentru funcţia de comisar european drept „o nominalizare ruşinoasă pentru România”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.