Liderul USR Dacian Cioloş a afirmat că „orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale, aşa cum face acum PNL-PSD, ar însemna în primul rând imposibilitatea creşterii pensiilor mai mici”. El a solicitat alianţei de guvernare să emită o ordonanţă de urgenţă, în următoarele trei săptămâni, astfel încât să nu apară o nouă categorie de privilegiaţi şi a precizat că pensiile speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de consiliu judeţean ar intra în vigoare de la 1 ianuarie, iar impactul bugetar ar fi de peste 600 milioane lei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„De ce ei, ca partide, se opun eliminării pensiilor speciale şi chiar vin cu adăugarea unor noi pensii speciale care pot ajunge până la 7.000 lei pe lună pentru foşti primari şi foşti preşedinţi de consilii judeţene, dacă aceste pensii vor intra şi ele în vigoare. România şi sistemul de pensii, bugetul naţional în starea în care e în momentul de faţă nu îşi mai permite o nouă castă de privilegiaţi, nu îşi mai permite o nouă categorie de pensii care să nu fie bazată pe principiul contributivităţii. Dacă alianţa PNL-PSD nu dă o OUG rapid, în următoarele trei săptămâni, riscăm să avem iar o nouă categorie de privilegiaţi, pentru că aceste pensii speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi de CJ, vicepreşedinţi de CJ, ar intra în vigoare începând de la 1 ianuarie şi ar avea un impact bugetar de peste 600 milioane lei. Orice creştere de pensii speciale sau introducere de pensii speciale, aşa cum face acum PNL-PSD, ar însemna în primul rând imposibilitatea creşterii pensiilor mai mici. Despre asta cred că e important să discutăm”, a afirmat Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă de luni.

El a mai spus că „PSD minte de ani de zile cetăţenii şi mai ales pensionarii, îi minte cu creşteri de pensii şi vine sistematic cu propuneri de creşteri de pensii procentuale care sunt doar în favoarea celor cu pensii mari”.

„O propunere de exemplu de creştere cu 10% a pensiilor înseamnă pentru un pensionar care are 1.000 lei lunar 100 lei creştere, pentru un pensionar care are 10.000 – 15.000 lei pensie înseamnă creştere cu 1.000 – 1.500 lei. Continuăm să ţinem în sărăcie pensionari cu pensii mici, unii chiar mai mici de 1.000 lei cărora nu le putem creşte pensia pentru că majoritatea banilor pentru majorarea pensiilor se duc la pensiile mari, tocmai pentru sistemul acesta ipocrit al PSD şi iată acum asimilat şi de PNL – de a veni nu doar cu nişte creşteri procentuale, fără o reformă a sistemului de pensii, dar şi iată cu introducere de noi categorii de pensii speciale care nu se bazează pe contributivitate”, a completat Cioloş.

Liberalii vor propune în coaliţie să fie amânată intrarea în vigoare a prevederii din Codul Administrativ privind pensiile speciale ale aleşilor locali, primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene, partidul urmând să vină cu această propunere în coaliţie. Pensiile primarilor au fost amânate deja doi ani la rând, de Cabinetul Orban şi Guvernul Cîţu.

Surse din PNL au precizat că motivul pentru care se va propune amânarea cu un an a intrării în vigoare a pensiilor aleşilor locali ţine de negocierea făcută de Guvernul Cîţu, cu Comisia Europeană, în privinţa PNRR.

În schimb, în urma negocierii noii coaliţii PNL-PSD, s-a bătut palma pentru majorarea pensiilor. Astfel, noul guvern îşi propune o majorare pentru punctul de pensie de la 1.442 de lei în prezent la 1.586 de lei, începând cu 1 ianuarie 2021. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.