Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a fost întrebat sâmbătă, la Prima Tv, dacă are vreo vină şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafar, în intervenţiile din ultimele luni şi a afirmat că trebuie să ne obişnuim ca cei care nu îşi fac treaba să răspundă inclusiv cu poziţia, “pentru că nimeni nu-i bătut în cuie”. Cioloş consideră că SMURD poate funcţiona şi fără Arafat, precizând că ar fi grav să nu poată şi a adăugat că nimeni nu este de neînlocuit.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cioloş a fost întrebat în cadrul emisiunii Insider Politic dacă are ce să îi reproşeze lui Raed Arafat pentru intervenţiile din ultimele luni.

“Are sau nu are o vină Raed Arafat, asta primul ministru trebuie să ne răspundă. Eu, în 2016 am făcut atunci o analiză după Colectiv, am luat nişte măsuri. Obiectivul şi atunci pentru mine a fost să rezolvăm nişte probleme, mai degrabă decât doar a găsi un ţap ispăşitor. Noi căutăm ţapi ispăşitori sau acari păuni, în loc să rezolvăm problemele sistematic. Deci, în cazul de faţă, în primul rând, ok, trebuie o analiză şi văzut cine e vinovat, că o fi Raed Arafat, că o fi altcineva din ierarhia unei anumite instituţii, OK, trebuie luate măsuri, dar nu-i suficient. Noi atunci, în 2016, dincolo de anumite demisii şi reorganizări instituţionale, am venit şi cu modificări de legislaţie şi cu măsuri pentru creşterea performanţei serviciilor de securitate, de siguranţă care trebuiau să intervină în astfel de situaţii. Ţineţi minte, am făcut atunci chiar nişte exerciţii, după ce am modificat legislaţia şi am umblat şi la dotarea unor instituţii, să vedem şi cum funcţionează lucrurile pe teren în situaţii reale de risc”, a precizat Cioloş.

El a afirmat că trebuie să ne obişnuim ca cei care nu îşi fac treaba să răspundă inclusiv cu poziţia.

“Eu cred că asta e problema mare a noastră, dincolo de tendinţa pe termen scurt şi emoţională şi imediată de a căuta vinovaţi, noi trebuie să ne obişnuim ca cei care nu-şi fac treaba să răspundă inclusiv cu poziţia, pentru că nimeni nu-i bătut în cuie pe o funcţie, indiferent că e o funcţie numită sau aleasă şi să fim obişnuiţi să luăm astfel de decizii, dar să nu ne limităm la ele doar ca să treacă emoţia şi pe urmă să continuăm ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat”, a completat europarlamentarul REPER.

Întrebat dacă SMURD poate funcţiona fără Arafat, Cioloş a răspuns: “Evident că poate să funcţioneze şi ar fi foarte grav să nu poată să funcţioneze. Nimeni nu e de neînlocuit într-o democraţie, unde mobilizezi, unde ai capacitatea să atragi şi să mobilizeze profesionişti şi să formezi în primul rând profesioniştii respectivi. Nimeni nu e de neînlocuit, nimeni nu e de înlocuit în mod foarte clar şi eu sunt convins, aşa cum îl cunosc pe domnul Arafat, că nu domnul Arafat va spune contrariul.  Dânsul e numit, e secretar de stat. Când e o numire politică, cel care îl numeşte poate să îl şi retragă.”.

 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.