Fostul premier Dacian Cioloş a declarat, marţi, în cadrul unei dezbateri cu privire la exercitarea preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene, că modul în care ţara noastră ”va putea conta în acest proces” va depinde şi de situaţia politică şi de credibilitatea Guvernului şi a membrilor acestuia la momentul respectiv, precizând că acest aspect este foarte important pentru ca ”celelalte state membre mai influente să te asculte”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Modul în care România va putea conta în acest proces va depinde şi de situaţia politică şi de credibilitatea Guvernului şi a membrilor Guvernului la momentul respectiv. A Guvernului în ansamblu la nivel politic şi de credibilitatea şi de notorietatea miniştrilor care vor prezida Consiliul pentru că o anumită legitimitate ţi-o dă poziţia respectivă: eşti preşedintele Consiliului, dar ea e important să fie completată şi cu o legitimitate care vine din istoria ta ca persoană care eşti pusă acolo din modul în care cunoşti lucrurile şi capacitatea de a negocia, de a fi ascultat de către ceilalţi (...) E foarte importantă credibilitatea pe care o ai ca guvern pentru ca celelalte state membre mai influente să te asculte”, a declarat fostul premier.

Cioloş a precizat că România ”e obligată de destin”, în perioada următoare, să-şi asume o anumită viziune legată de Uniunea Europeană, lucru de care ”ne-am cam ferit să facem de când am intrat în UE.

Evenimente

12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, ROCA Industry, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, Meta Estate

”Probabil, pentru multă lume şi mai ales pentru politicieni e mai confortabil să alimentezi ideea aceasta de periferie europeană: noi suntem la periferie, noi nu prea contăm. Când eşti la periferie mai poţi să faci şi un pas în spate. Nu prea ne-am asumat noi un rol central (...) Atunci când nu ai ambiţii, când nu ai viziune, în niciun caz nu ai cum să influenţezi lucrurile şi atunci devii doar consumator de politici europene. De data asta vom fi cumva puşi în postura să ne asumăm şi rolul de producător de idei, de politici europene”, a precizat Cioloş.

România va deţine preşedinţia Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie-iunie 2019, perioadă în care este probabil să aibă loc ieşirea efectivă a Marii Britanii din UE.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.