Premierul Dacian Cioloş a declarat, joi, la conferinţa Oficiilor Naţionale de Recuperare a Creanţelor provenite din infracţiuni, că actul de justiţie nu este complet atât timp cât nu sunt recuperate şi bunurile provenite ilicit, precizând că peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri, trebuiesc readuse la bugetul de stat, bani care vor fi investiţi în educaţie şi sănătate.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ideea de la care am pornit este că actul de justiţie este incomplet atât timp cât nu am recuperat şi bunurile ilicite. Pentru ca actul de justiţie să fie credibil şi complet este importantă nu doar pedeapsa care este acordată, dar şi racuperarea bunurilor obţinute ilicit pentru că altfel riscăm să slăbim actul de justiţie, să slăbim forţa deciziei sistemului judiciar”, a declarat premierul Dacian Cioloş, precizând că acesta a fost principiul de la care a pornit când a luat decizia ca, în completarea progreselor care au fost făcute de România în întărirea sistemului judiciar şi a actului de justiţie, să operaţionalizeze şi Agenţia Naţională a Recuperării Bunurilor Ilicite.

El a reamintit că ministrul Justiţiei şi-a luat angajamentul, încă de începutul mandatului acestui Guvern, să găsească mijloacele necesare în aşa fel încât la sfârşitul acestui an Agenţia să fie operaţională.

Totodată, premierul a afirmat că e foarte mult de lucru în acest domeniu, rapoartele Ministerului Public arată sume şi valori importante care sunt indisponibilizate. ”E vorba în România de peste jumătate de miliard de euro, bani sau bunuri în această valoare care trebuiesc readuse la bugetul de stat. Am decis să dăm şi o ţintă clară acestei acţiuni de recuperare a acestor bunuri, nu doar din perspectiva actului de justiţie, dar şi pentru a întoarce aceste resurse către cetăţenii care au fost afectaţi de aceste acţiuni ilicite”, a explicat Cioloş.

Şeful Executivului a spus că a decis ca fondurile, resursele care sunt recuperate prin intermedul ANABI să meargă înspre educaţie, înspre sănătate şi înspre proiecte sociale. ”Anul acesta ne-am concentrat acţiunea pe construcţia instituţională a acestei Agenţii pe toată partea de infrastructură necesară de resurse umane cu obiectivul ca până la sfârşitul anului să avem Agenţia funcţională în aşa fel încât la începutul anunlui viitor ea să poată să lucreze la capacitate maximă”, a arătat Cioloş.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.