Marcel Ciolacu a declarat că datoria publică a României este de 48%, iar ţara noastră s-a împrumutat în 15 luni aproape 30 de miliarde de euro, adică 1% din PIB.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ciolacu a afirmat duminică, la Antena 3, că datoria publică a României a crescut faţă de guvernarea PSD cu 13 procente.

„Domnul Cioloş a lăsat o datorie publică de 36%. După trei ani şi jumătate de guvernare a PSD am lăsat o datorie publică de 35%. În acest moment, datoria publică publică a României este de 48%. A crescut cu 13 puncte procentuale. Ce înseamnă acest lucru? Noi ne-am împrumutat în 15 luni aproape 30 de miliarde de euro, asta înseamnă două miliarde pe lună. Mai exact e 1% din PIB. În anul 2021 Guvernul României are obligaţia de a rambursa 50 de miliarde de euro din împrumuturile făcute şi ale actualei guvernări şi ale guvernărilor anterioare. Vom plăti numai dobânzi şi comisoane în anul 2021 4 miliarde de euro, asta înseamnă 2% din PIB”, a explicat liderul PSD.

El a menţionat că dacă componenta de împrumuturi din PNRR intră în datoria publică aceasta va ajunge la un grad de îndatorare de 55%.

„PNRR are o componentă de granturi, respectiv 14 miliarde şi o componentă de împrumuturi de 15 miliarde. Dacă aceste 15 miliarde intră în datoria publică a România vom ajunge la un grad de îndatorare de 55% ceea ce este imens. Nu mai punem dobânzile cu care se împrumută România duble şi ceva faţă de a doua clasată care este Ungaria, ea a avut şi o datorie publică mai mare”, a mai declarat Ciolacu.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.