Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat, luni, că s-a aprobat sesiunea extraordinară comună a Parlamentului, în perioada 27-31 ianuarie, aşa cum a solicitat preşedintele Klaus Iohannis. El a spus că, până în 27 ianuarie, se pot depune amendamente pe legea privind alegerile locale în două tururi, pe care Guvernul îşi asumă răspunderea, iar în 29 vor avea loc prezentarea şi dezbaterea, apoi urmează zilele pentru depunerea moţiunii de cenzură.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am luat act şi de solicitarea preşedintelui României şi am aprobat sesiune extraordinară comună în perioada 27-31 şi am făcut calendarul următor: până pe data de 27 se vor depune amendamentele pe legea de azi, cu care a venit Guvernul prin asumare, respectiv de schimbare a alegerilor locale în două tururi", a anunţat, luni, Marcel Ciolacu.

El a adăugat că în 29 ianuarie vor avea loc prezentarea şi dezbaterea pe proiectul asumat de Guvern.

"Pe data de 29 are loc prezentarea şi dezbaterea şi pe urmă vor trece zilele prevăzute de regulament de depunere a moţiunii. Cu alte cuvinte vom intra cu prezentarea şi votul pe moţiune într-o sesiune ordinară", a mai spus Ciolacu.

Întrebat ce va face PSD dacă moţiunea de cenzură va trece, el a spus: "În primul rând, am justificat de ce depunem această moţiune, de ce strângem semnături atât de la PSD, cât şi de la UDMR: se încalcă o linie roşie a democraţiei, iar acest lucru nu este permis nimănui, indiferent de jocurile politice şi pe cine avantajează aceste legi".

Ciolacu a afirmat că aceste legi trebuie să fie predictibile şi trebuiesc discutate, conform deciziilor CCR şi recomandărilor Comisiei de la Veneţia, cu şase luni sau un an înainte.

"În acest moment depunem moţiunea. Părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, că va trece această moţiune şi după ce vom depăşi această etapă vom veni şi cu propunerile utlerioare. Am luat act de punctul de vedere al preşedintelui României, trebuie să ştim foarte clar, preşedintele României desemnează prim-ministrul, şi am luat act, preşedintele României doreşte în continuare să fie un guvern al PNL.  (...) noi suntem pregătiţi de orice, şi de alegeri anticipate, şi de orice fel de alegeri, mai puţin dacă se doresc alegeri în trei tururi, ca până la urmă să iasă candidatul PNL-ului fără ca candidatul PSD-ului să participe", a spus Ciolacu.

El a precizat că moţiunea pe asumare este punctuală, "nu este un acord politic între PSD şi UDMR pentru crearea unei viitoare majorităţi".

Întrebat dacă se va încerca să se discute cu UDMR în cazul în care PSD va decide să propună un premier, Ciolacu a spus: "Nu excludem niciun fel de discuţii".

El a mai spus că nu are semnal nici public, nici personal că Pro România ar susţine moţiunea de cenzură.

Ciolacu a susţinut că "matematic" mai este nevoie de şase sau şapte voturi pentru a trece moţiunea.

 

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni că a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară între 27 şi 31 ianuarie pentru angajarea răspunderii Guvernului. El a precizat că şi-a exprimat deja scepticismul în legătură cu şansele moţiunii de cenzură anunţate de opoziţie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.