Curtea Constituţională a admis o excepţie de neconstituţionalitate făcută de Avocatul Poporului la Legea bugetului de stat pe anul 2021. Prin urmare, sunt neconstituţionale prevederile din actul normativ care spun că: „până la data de 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art. 20 din Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea cheltuielilor instituţiei se asigură din veniturile proprii”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„În şedinţa din data de 24 iunie 2021, Curtea Constituţională, în cadrul controlului legilor posterior promulgării, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate ridicată de Avocatul Poporului şi a constatat că sunt neconstituţionale dispoziţiile art.38 din Legea bugetului de stat pe anul 2021
nr.15/2021.
 
Curtea a constatat că art.38 din Legea nr.15/2021 încalcă prevederile constituţionale ale art.1 alin.(5) privind principiul legalităţii, prin raportare la art. 65 alin.(1) şi (2) lit.b), art.76 alin.(2) şi art.138 alin.(2) din Constituţie. Totodată, Curtea a reţinut şi încălcarea art.1 alin.(3) din Constituţie privind statul de drept.
 
Dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale au următoarea redactare: «Până la data de 31 decembrie 2021, prin derogare de la prevederile art. 20 din
Legea nr. 31/2007 privind reorganizarea şi funcţionarea Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, cu modificările şi completările ulterioare, finanţarea cheltuielilor instituţiei se asigură din veniturile proprii.»
 
Decizia este definitivă şi general obligatorie”, arată comunicatul de presă  de joi al CCR.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.