Câteva mii de persoane au protestat, duminică, în mai multe oraşe din ţară şi au scandat lozinci împotriva PSD, a lui Liviu Dragnea, dar şi împotriva Guvernului. Oamenii au strigat ”Demisia”, ”Anticipate”, ”Hoţi”, dar şi ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi”. ”Nouă de ce nu ne ceri scuze, Dragnea?”, este mesajul protestatarilor de la Sibiu, în timp ce la Cluj şi Oradea, oamenii au instalat corturi în pieţele centrale, anunţând că vor lupta ”până la capăt”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

La Timişoara, aproximativ 3.000 de oameni s-au adunat, duminică seara, în Piaţa Victoriei, pentru a protesta. Oamenii cer alegeri anticipate şi demisia liderului PSD, Liviu Dragnea, care este şi preşedintele Camerei Deputaţilor.

Protestatarii au steaguri tricolore, dar şi pancarte şi vuvuzele. Mitingul a început cu intonarea Imnului României, ”Deşteaptă-te române”, apoi oamenii au început să scandeze lozinci împotriva Guvernului şi a lui Liviu Dragnea.

Chemarea la protest s-a dat pe Facebook.

„Liviu Dragnea ne ameninţă că s-ar putea să pregătească o nouă ordonanţă de urgenţă, pe modelul OUG 13, pentru a scapa de închisoare.

Ce vrea Dragnea acum:

• Impunerea unui prag de 200.000 de euro şi scăderea limitelor pedepsei, de la 2 la 7 ani cât este în prezent, la 1 – 5 ani.

Codul penal va intra în dezbaterea comisiei speciale condusă de nimeni altul decat obedientul Florin Iordache, fostul artizan al Ordonanţei de Urgenţă 13. Între timp, însă, s-ar putea să treacă aceste măsuri prin OUG, pentru a grăbi procesul. Scopul final este, desigur, Marea Evadare”, au transmis organizatorii protestului.

”PSD ciuma roşie”, ”Dacă vă pasă, nu staţi la terasă”, ”Anticipate”, ”Dacă vă pasă, ieşiţi din casă”, sunt câteva dintre lozincile strigate de timişoreni.

În jurul orei 20.30, protestatarii au început un marş pe străzile din centrul oraşului şi urmează să se oprească în faţa Palatului Dicasterial, care adăposteşte instanţele de judecată.

La Sibiu, ca de fiecare dată în ultimele zile, protestatarii s-au strâns în Piaţa Mare din oraş, după care au pornit în marş pe principalele străzi.

Protestatarii au steaguri, ale României şi ale Uniunii Europene, fluiere, vuvuzele, pancarte cu mesaje împotriva coaliţiei de guvernare, dar şi portavoci. 

Protestul este autorizat şi se  numeşte ”Nouă de ce nu ne ceri scuze, Dragnea?”, iar în autorizaţie manifestanţii au precizat de ce ies în stradă.

”1. Noi nu suntem puşcăriaşi. Nouă de ce nu ne ceri scuze, Dragnea? 2. Modificarea legilor justiţiei, a Codului Penal şi a Codului de Procedură Penală (posibil prin OUG) şi posibila suspendare a preşedintelui Iohannis”, se arată în document.

Protestatarii strigă ”Demisia”, ”Anticipate”, ”Hoţi”, dar şi ”Nu vrem să fim conduşi de hoţi” şi ”Justiţie, nu corpţie”.

Cel mai probabil, traseul pe care-l vor urma în această seară este cel lung, de peste zece kilometri, care trece şi prin faţa casei preşedintelui Iohannis.

Şi la Cluj, oamenii au ieşit din nou în stradă pentru a scanda împotriva coaliţiei de guvernare şi împotriva lui Liviu Dragnea, căruia îi urează ”Mulţi ani, cu executare”.

Clujenii au instalat de câteva zile corturi în piaţa centrală a oraşului şi refuză să plece, atâta timp cât Liviu Dragnea nu demisionează. S-a început cu trei corturi, numărul acestora ajungând, duminică, la 11.

Şi la Cluj se scandează împotriva lui Liviu Dragnea, iar protestatarii anunţă că vor lupta ”până la capăt”, făcând aluzie la declaraţie preşedintelui PSD.

La Cluj se scandează ”Cluj, Oradea, Bucureşti, Dragnea o păţeşti”.

Modelul protestatarilor din Cluj a fost preluat şi de cei din Oradea care au instalat trei corturi în piaţa centrală.

”Sunt antreprenor din 1194 şi ce se întâmplă în acest moment este de nesuportat. Am văzut ce au făcut protestatarii din Cluj şi am preluat modelul. Suntem cu trei corturi în piaţa, dar cred că ne vom strânge mai mulţi. Nu vom pleca de aici până nu scăpăm de Pablo Escobar de Teleorman, aşa-zisul Liviu Dragnea”, a declarat unul dintre protestatarii din Oradea.

Şi la Iaşi oamenii protestează. Peste 400 de persoane sunt în Piaţa Unirii din centrul oraşului, oameni scandând lozinci împotriva PSD şi a lui Liviu Dragnea.

Totodată, protestatarii cer începerea lucrărilor la autostrada Iaşi-Târgu Mureş.

Ieşenii au început să se adune începând cu ora 18.30 în Piaţa Unirii din municipiu, având steaguri tricolore, dar şi ale Uniunii Europene şi ale Statelor Unite ale Americii.

Manifestanţii au vuvuzele şi fluiere.

Oamenii scandează printre altele ”PSD, ciuma roşie”, ”Demisia”, ”DNA, să vină să vă ia”, ”PSD eşti un gunoi, ne tragi ţara înapoi” şi ”Vrem autostradă, nu penali pe stradă”.

Oamenii continuă să vină în Piaţa Unirii din Iaşi, alăturându-se protestului. 

Aproximativ 200 de persoane s-au adunat şi la Arad, în Piaţa Revoluţiei, de unde au pornit într-un marş prin centrul oraşului, scandând împotriva PSD şi a Guvernului. Participanţii au mărşăluit pe trotuare, pentru a nu bloca circulaţia, fiind însoţiţi de jandarmi şi poliţişti.    Ei au scandat ”Demisia, demisia!”, ”Uniţi salvăm toată România” sau ”PSD, ciuma roşie”.  

Acesta a fost cel mai mare protest din ultimele zile, arădenii având până acum acţiuni nesemnificative, cu participarea câtorva zeci de persoane, în special membri PNL şi USR.

Proteste intitulate ”Cod roşu de OUG” mai au loc la Braşov, Alba Iulia, Timişoara, dar şi în Diaspora. 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.