Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat marţi, după votul pe legea CSM, din plenul Camerei Deputaţilor, că astăzi, mai bine mai târziu decât niciodată, parlamentarii au recuperat o agenda pierdută a anului 2021 pentru justiţie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ministrul Justiţiei a afirmat, în plen, că este un vot extrem de important dat de deputaţi, astăzi şi le-a mulţumit celor din minister care au lucrat la proiect, pe parcursul acestor 9 luni din 2022 şi în 2021.

”Din păcate, în 2021 au lucrat în van (..) Ei bine, astăzi, dumneavoastră, mai târziu, mai bine mai târziu decât niciodată, recuperaţi o agenda pierdută a anului 2021 pentru justiţie şi adoptaţi un prim proiect din cele trei importante privind sistemul judiciar”, a spus ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu s-a referit la procedura prin care au fost adoptate aceste legi, arătând că ”s-au spus multe neadevăruri pe parcursul acestor 10 luni.

”Am fost nevoiţi să le încasăm cu stoicism şi să ne concentrăm pe cee ace avem de făcut, să nu ne lăsăm distraşi în polemici inutile, pentru că ştiam că vom ajunge astăzi, aici, şi că întotdeauna cei care muncesc merg înainte iar cei care stau şi pălăvrăgesc despre cei care muncesc vor rămâne în urmă” a spus Predoiu.

El a afirmat că ”documentele stau dovadă că aceste proiecte, şi cel votat azi şi cele ce urmează, au parcurs ca la carte, cum scrie legea, toate etapele unei procedure democratice, începând de la elaborare şi terminând cu adoptare.

”Să vedem cât de de faţadă, aşa cum scrie un domn deputat, au fost aceste proceduri. Şapte luni de muncă în 2020, şase luni de dezbatere publică, în primăvara lui 2021, iarăşi elaborare, sute de amendamente discutat în comisia condusă de domnul Andronache. Nu a fost nimic de faţadă, avizele au fost luate în termene, legal, transparent, inclusiv de la CSM, consultările vă asigur cu toată responsabilitatea, cu prtenerii europeni pe care îi invoca cineva care nu a ştiut să vorbească cu partenerii europeni, au fost desfăşurate şi se desfăşoară într-un mod structurat, transparent şi onest”, a mai spus ministrul.

Cătălin Predoiu a continuat: ”Vă asigur că acest proces a fost condus profesionist şi legal, de la nivelul ministerului Justiţiei”.

Predoiu a spus că legea CSM a răspuns unor cerinţe ale sistemului judiciar şi în acelaşi timp s-au asigurat că finalitatea este şi pentru cetăţeni. Despre acuzaţiile că aceste legi produc o centralizare a puterii, Predoiu a afirmat că, din contră, ”tind să producă un echilibru în sistemul judiciar, ceea ce este cu totul altceva”, pentru că la ora asta puterile erau într-un dezechilibru. 

”Am făcut tot ceea ce trebuia să facem pentru a asigura un CSM coerent”, a precizat ministrul, arătând că ”faptul că aceste lucruri enervează şi deranjează şi provoacă reacţii este o garanţie că sunt pe drumul cel bun”. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.