Ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan li s-a adresat marţi parlamentarilor în plenul Camerei Deputaţilor, când a fost citită moţiunea simplă împotriva sa în contextul violenţelor de la mitingul din 10 august, şi le-a spus că în niciun stat civilizat forţele de ordine nu tolerează violenţele manifestanţilor. Carmen Dan a subliniat că în 10 august nu a fost un miting paşnic şi că s-a putut vedea încercarea protestatarilor de a pătrunde în clădirea Guvernului şi actele de vandalism ale unora dintre protestatari. În încheierea declaraţiilor din plen, Carmen Dan s-a adresat pe un ton iritat unor parlamentari ca vorbeau în acelaşi timp cu ea şi le-a spus să dea dovadă că sunt domni şi să aibă răbdare să termine ce are de spus. La tribuna Camerei Deputaţilor a luat cuvântul şi deputatul PMP Eugen Tomac, care a pulverizat în sală conţinutul unui spray, făcând aluzie la intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei, întrebând-o în acelaşi timp pe Carmen Dan de la ce distanţă ar trebui folosit gazul.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Fiecare poate avea propria reprezentare a acţiunilor din acea seară. Unii au văzut o violenţă excesivă împotriva Jandarmeriei şi un atac la adresa unei instituţii fundamentale a Statului. Alţii au văzut doar un miting paşnic şi o acţiune violentă a Jandarmilor. Nu, pe 10 august 2018 nu a fost un miting paşnic. Dacă ar fi fost aşa, lucrurile ar fi decurs ca la toate celelalte mitinguri şi proteste pe care tot Jandarmeria Capitalei le-a gestionat în ultimii ani”, a declarat ministrul de Interne Carmen Dan.

E a spus că în ultimul an Jandarmeria Capitalei a gestionat 35 de misiuni de ordine publică cu risc ridicat, dintre care 25 au fost conduse de maiorul Cazan Laurenţiu, comandantul jandarmilor din seara de 10 august.

Carmen Dan a recunoscut că au existat şi protestatari paşnici care au avut de suferit în urma intervenţiei jandarmilor.

De asemenea, ministrul de Interne a subliniat că mitingul din Piaţa Victoriei nu a fost legal, nefiind asumat de nicio organizaţie civică, astfel că nimeni nu şi-a asumat răspunderea legală. Mai mult, spune ministrul, protestatarii violenţi au încercat să intre în clădirea Guvernului şi au săvârşit acte de vandalism.

"Nu avem de-a face cu un protest organizat, asumat. Au fost remarcate modalităţi atipice de acţiuni faţă de alte proteste cu care ne-am confruntat până acum. În cele mai multe situaţii, protestatarii nu s-au delimitat de persoanele violente, fapt care a îngreunat acţiunea jandarmilor. Toată lumea a putut vedea încercarea de pătrundere în clădirea Guvernului, acţiunile exercitate asupra forţelor de ordine şi actele de vandalism. Eventualele reacţii individuale, agresive sau excesive ale jandarmilor vor fi cu siguranţă sancţionate conform legii”, a spus Carmen Dan.

În încheierea declaraţiei sale, Carmen Dan a devenit foarte iritiată şi le-a cerut unor parlamentari din opoziţie, care vorbeau în acelaşi timp cu ea, "să dea dovadă că sunt domni" şi să aibă răbdare să-şi termine declaraţiile.

Ministrul de interne a mai spus că în niciun stat civilizat forţele de ordine nu tolerează violenţele.

"Vă rog să acceptaţi că în niciun stat civilizat violenţele nu sunt acceptate şi tolerate de către forţele de ordine”, a spus ministrul.

La tribuna Camerei Deputaţilor a luat cuvântul şi deputatul PMP Eugen Tomac, care a pulverizat în sală conţinutul unui spray, făcând aluzie la intervenţia jandarmilor la mitingul din Piaţa Victoriei, întrebând-o pe Carmen Dan de la ce distanţă ar trebui folosit gazul.

Deputaţii au dezbătut în plen, marţi după-amiază, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului de Interne, Carmen Dan, intitulată “Bastoanele PSD peste obrazul democraţiei româneşti”.

Miercuri este prevăzut votul final asupra moţiunii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.