Camera Deputaţilor a adoptat marţi, decizional, două proiecte de lege, din pachetul de cele şapte iniţiative legislative ale deputatului USR Claudiu Năsui, prin care va fi redusă birocraţia şi sprijiniţi antreprenorii. Pentru a intra în vigoare, ele mai trebuie doar să fie promulgate. Unul dintre proiecte abrogă Legea 12/1990, care instituia obligaţia depunerii declaraţiei privind adaosul comercial. A două propunere de lege modifică Legea societăţilor comerciale, în sensul eliminării acţiunii în opoziţie a ANAF, ceea ce va permite funcţionarea mai uşoară a firmelor, transmite USR într-un comunicat de presă.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
„România este pe ultimele locuri în Europa în ceea ce priveşte uşurinţa de a derula o afacere, în general, statul preferând să îngroape antreprenorii în hârtii, să le dea tot felul de obligaţii şi, evident, să-i amendeze dacă nu le îndeplinesc. Multe dintre aceste obligaţii sunt imposibil de îndeplinit în acelaşi timp, orice control te poate găsi cu ceva şi tocmai aceasta este problema. Noi avem instituţional, ca stat, optica potrivit căreia orice antreprenor este un potenţial infractor şi trebuie tratat ca atare şi asta trebuie să se schimbe. Antreprenorii trebuie să-şi petreacă mai puţin timp cu birocraţia şi să aibă mai mult timp pentru afacerile lor, pentru a crea valoare adăugată, pentru că, până la urmă, tot ce vedem în jur, de la salarii şi pensii la investiţii publice şi subvenţii, totul se plăteşte din banii oamenilor care muncesc, care întreprind, care crează locuri de muncă, care plătesc taxe şi impozite”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui, conform comunicatului de presă.
 
Unul dintre proiecte abrogă Legea 12/1990, care instituia obligaţia depunerii declaraţiei privind adaosul comercial, o lege arhaică, adoptată în 1990, când statul controla încă preţurile din economia socialistă.
 
Al doilea proiect modifică Legea societăţilor comerciale, adoptată tot în 1990, în sensul eliminării acţiunii în opoziţie a ANAF, permiţând astfel funcţionarea mai uşoară a firmelor.
 
„În România, avem o procedură care se numeşte acţiunea în opoziţie, pe care ANAF o poate face la transferul de părţi sociale, o procedură foarte anevoioasă, care este folosită abuziv de multe ori. Pentru câţiva lei se poate întârzia până la 6 luni transferul unor părţi sociale. Şi este şi foarte uşor de ocolit de către cineva care chiar vrea să facă ceva imoral. Acest gen de prevederi sunt, în general, prevederi care fac rău la 99% din economie, sub ideea de a încurca puţin câţiva evazionişti, care oricum nu sunt încurcaţi, ei oricum se descurcă să dea tunurile pe care le dau. Dacă ne uităm la istoricul legislativ, ori de câte ori au fost înăsprite prevederile şi a fost adăugată birocraţie suplimentară, nu a funcţionat, tot în antreprenorii oneşti am dat şi, evident, economia nu a avut decât de suferit, la fel bugetul de stat”, a mai explicat Năsui.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.