Curtea de Apel Bucureşti (CAB) a amânat pentru vineri judecarea contestaţiei PNL privind Hotărârea de Guvern care stabileşte data alegerilor locale la 5 iunie, proces în care liberalii vor să invoce excepţia de neconstituţionalitate a alegerii într-un singur tur de scrutin.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
La şedinţa de judecată de luni, au depus cereri de intervenţie în dosar PNŢCD Dolj şi Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Consilierii juridici prezenţi în sală au cerut termen pentru a analiza cererile şi pentru a formula răspunsuri.
 
Reprezentantul Executivului a arătat că Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) se circumscrie sferei ministerelor şi, în consecinţă, are rolul de a pune în executare actele Guvernului. Avocatul PNL a susţinut în faţa instanţei că nu se impune introducerea AEP în cauză, cererea PNL fiind una simplă, fără ca în dosar să fie solicitate daune. 
 
Instanţa a decis ca AEP şi MAI să fie introduse în cauză, pe motiv că ambele entităţi sunt coiniţiatoare ale proiectului atacat.
Pentru citarea AEP în proces, Curtea de Apel Bucureşti a amânat dezbaterile pentru vineri.
 
PNL a depus în 9 martie, la Curtea de Apel Bucureşti, cererea de anulare a Hotărârii de Guvern care stabileşte data alegerilor locale, instanţa stabilind pentru luni 11 aprilie primul termen de judecată, la Secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal.

În cadrul procesului în contencios administrativ, Guvernul, care are calitatea de pârât, depune la dosar o întâmpinare privind sesizarea PNL de anulare a HG 51/2016. Curtea de Apel Bucureşti va stabili dacă cererea este admisibilă şi dacă trimite sesizarea la Curtea Constituţională.

PNL a recurs la această procedură deoarece hotărârile Guvernului nu pot fi atacate direct la Curtea Constituţională.

Liberalii susţin că organizarea alegerilor într-un singur tur de scrutin va duce la schimbarea a numai 16-17 procente dintre actualii aleşi locali, însă organizarea a două tururi de scrutin ar duce la peste 70 la sută de primari noi.

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe a declarat, pentru News.ro, că încă mai există suficient timp pentru o decizie a Curţii Constituţionale, pentru extinderea procesului electoral prin organizarea turului doi la alegerile locale din luna iunie.

”Solicitarea PNL adresată Curţii de Apel priveşte, în cadrul procedurii de contencios administrativ, sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la alegerea primarilor într-un singur tur de scrutin, fără a se ţine cont de condiţia majorităţii. Noi spunem că această formulă este neconstituţională pentru că ignoră acest principiu esenţial al democraţiei atunci când suntem în faţa unei decizii – majoritatea decide”, a spus Ionuţ Stroe.

El a arătat că alegerea într-un singur tur înseamnă ”că o minoritate decide, iar primarul ales beneficiază doar de încrederea unei minorităţi, dar şi de neîncrederea unei majorităţi din comunitate, care nu l-a votat”.

”Aşadar, alegerile într-un singur tur considerăm că sunt constituţionale doar dacă mandatul de primar este obţinut cu cel puţin 50% plus 1 din voturile exprimate. Altfel, trebuie organizat al doilea tur cu primii doi clasaţi, pentru a îndeplini principiul majorităţii, la fel cum s-a întâmplat din 1992 până în 2012. Avem speranţa că acţiunea PNL va fi admisă de instanţă, iar ulterior Curtea Constituţională ne va da dreptate”, a mai declarat purtătorul de cuvânt al PNL, pentru News.ro.

Potrivit HG 51/2016, care a intrat în vigoare în 22 martie, alegerile locale au loc în 5 iunie, pentru primari, consilii locale şi consilii judeţene. 

La alegerile locale din acest an, preşedintele consiliului judeţean nu va mai fi ales prin vot direct, ci la fel ca înainte de 2008. Astfel, va fi desemnat preşedinte unul dintre consilierii judeţeni.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.