Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat că România va organiza prima ministerială NATO, după summitul formal al NATO care a avut loc în ţara noastră, în anul 2008, iar acest eveniment înseamnă o recunoaştere a contribuţiilor ţării noastre în cadrul Alianţei Nord Atlantice.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Bogdan Aurescu a declarat, sâmbătă, la Digi24, că ministeriala NATO organizată de România vine după summit-ul de la Madrid unde s-au luat decizii în contextul războiului din Ucraina.
 
Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei
”Este un moment foarte important. Este prima ministerială de Externe NATO care se organizează în România, este primul eveniment NATO formal după summtul NATO din 2008 de la Bucureşti, celebrul summit de la Bucureşti. Şi în acelaşi timp este reuniunea ministerială care vine imediat după summitul NATO de la Madrid unde s-au luat au nişte decizii extrem de importante în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, pentru consolidarea flancului estic, pentru consolidarea postului de descurajare şi apărare. Şi atunci această ministerială NATO care într-adevăr dă un semnal important pe de o parte în ce priveşte profilul României, este o recunoaştere a profilului şi contribuţiilor României care sunt substanţiale în cadrul NATO, pe de altă parte dă un semnal la referitor la importanţa flancului estic pentru Alianţă, importanţa Mării Negre ca zonă de importanţă strategică pentru Alianţă. La summitul de la Madrid, în urma eforturilor pe care noi în România le-am făcut, a fost menţionat acest lucru în conceptul strategic al NATO, noul concept strategic în documentele summitului, faptul că MareaNeagră este o zonă de importanţă strategică”, a declarat Bogdan Aurescu.
 
Ministrul de Extere a adăugat că la eveniment va participa şi ministrul de Externe din Ucraina.
 
”Această reuniune se va concentra pe contracararea efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Există o reuniune în cadrul un ministerialei NATO unde va participa şi ministrul de Externe ucrainean. De asemnea vom discuta despre implementarea deciziilor summitului de la Madrid. Focusul va fi pe Marea Neagră în toate reuniunile. Există o reuniune cu partenerii NATO din zona Mării Negre şi este prima oară când va participa şi în Republica Moldova la o reuniune NATO ”, a precizat Aurescu.
 
Întrebat cum s-a schimbat rolul României în cadrul NATO, după invazia din Ucraina, Bogdan Aurescu a explicat că rolul ţării noastre nu s-a schimbat doar în cadrul NATO.
 
”Rolul României nu s-a schimbat numai în cadrul NATO în general România, în momentul ăsta în urma efortului pe care noi l-am depus pe foarte multe dimensiuni în sprijinul Ucrainei este apreciat în mod deosebit. E un profil crescut al României în plan internaţional în general şi nu este doar la nivelul Uniunii Europene sau al NATO şi am putut să constat că şi la nivel internaţional, în general. La adunarea generală, în septembrie când am participat împreună cu preşedintele României, am avut tot felul de discuţii, mai ales cu parteneri din ceea ce numim acum, sudul global, mai ales cu miniştrii de extreme din statele africane. Foarte mulţi dintre aceşti colegi ai mei au apreciat rolul pe care România îl are, de exemplu, în gestionare a tranzitului de cereale. Până în prezent 6,5 milioane de tone de cereale ucrainene transferate prin România în ceea ce priveşte gestionare a fluxului foarte mare de refugiaţi Ucrainei, peste 2,75 milioane de cetăţeni ucraineni care au trecut frontierele României până în prezent. Sprijinul pe care o acordăm un Ucainei în ceea ce priveşte izolarea Rusiei pe plan internaţional. (...) La care se adaugă ceea ce facem în domeniul înlăturării impunităţii, adică în ceea ce priveşte dreptul internaţional. Participăm la procedurile din faţa Curţii Internaţionale de Justiţie în faţa procedurii din faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului şi au sesizat împreună cu 43 de state, Curtea Penală Internaţională pentru crime de război, crime împotriva umanităţii comise în Ucraina şi de asemenea sprijini efortul de creare a unui mecanism pentru judecarea persoanelor care au comis crime de a agresiune în Ucraina”, a declarat Aurescu.
 
România va găzdui, la sfârşitul lunii noiembrie, o reuniune a miniştrilor Afacerilor Externe din NATO, anunţul în acest sens fiind făcut, în 28 octombrie, de către premierul Nicolae Ciucă.
 
Acesta a afirmat că organizarea evenimentului scoate în evidenţă ”relevanţa strategică a Mării Negre în actualul context de securitate”.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.