Bogdan Aurescu, propus pentru funcţia de ministru de Externe în Guvernul Orban, a declarat, la audierilor din Parlament, că una dintre priorităţile sale este un calendar realist al aderării României la Spaţiul Schengen. El a fost avizat pozitiv de către Comisiile reunite, cu 21 de voturi ”pentru”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Alte priorităţi ale lui Aurescu sunt creşterea relevanţei în NATO, paşi înainte pentru ridicarea vizelor cu SUA, parteneriat strategic cu Georgia, aprofundarea relaţiei cu Israel şi cu statele arabe.

În cadrul audierii, fostul ministru de Externe, Titus Corlăţean (PSD) l-a acuzat pe Bogdan Aurescu că a plagiat programul PSD pentru Ministerul de Externe.

”Programul pentru Ministerul de Externe este plagiat 100% după cel al PSD, mai putin o frază: «România nu va recunoaste anexarea Crimeii de către Federaţia Rusă». Eu sper că nu este o poziţie a statului român, ci doar o dovadă de incompetenţă din partea celor care au elaborat programul de Guvernare", a spus senatorul PSD Titus Corlăţean.

În replică, Aurescu a spus că în Programul Cioloş există un text identic cu cel din programul social- democraţilor.

”Legat de aşa-zisul plagiat: constat că în programul Cioloş există text identic cu cel din programul PSD şi cu cel de acum pentru că, până la urmă, în politica externă trebuie să existe consens naţional, continuitate şi predictibilitate. Predictibilitatea e cel mai important asset în politica externă”, a declarat Aurescu.

Întrebat, de asemenea, de Titus Corlăţean dacă MAE va interveni în procesele CEDO ale unor cetăţeni români cărora le-au fost luaţi copiii de către autorităţile din Norvegia, Aurescu a raspuns: ”Mă întreb de ce nu s-a intervenit deja dacă exista această posibilitate procedurală?”

Bogdan Aurescu a fost audiat în Parlament, pentru postul de Ministru de Externe, fiind avizat pozitiv. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.