Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă, în contextul deciziei Curţii Constituţionale privind iniţiativele de revizuire a Constituţiei, că actualul şef al statului i-a păcălit pe români, "cu sau fără voia sa". "(...) preşedintele trebuie să îndepărteze de pe lângă el gurişti de teapa lui Orban, Rareş Bogdan, cine o mai fi printre marii susţinători ai oricărei prostii numai favorabilă preşedintelui să fie. Oamenii ăştia să-şi vadă de drum şi preşedintele să se bazeze pe oameni serioşi, nu pe gurişti în decizii", spune Băsescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Eu în timpul dezbaterilor am atenţionat că ambele întrebări au elemente de neconstituţionalitate. (...) nu poţi să introduci pentru categorie interdicţie de graţiere şi amnistie, deci pentru cei condamnaţi pentru corupţie, iar pentru violatori, pentru pedofili să spui ei pot fi graţiaţi, că ăsta-i rezultatul. Deci cred că Curtea Constituţională a luat o decizie care nu putea fi alta. Sunt alte mijloace de luptă împotriva corupţiei, nu încălcarea Constituţiei. Nu poţi să faci combaterea fărădelegii cu încălcarea legii", a declarat Traian Băsescu joi seară, la B1 Tv.

El a spus că, practic, "românii au venit într-o capcană din dorinţa de a da frâu liber luptei împotriva corupţie, dorinţă legitimă la popor, oamenii au venit şi au votat".

Întrebat dacă preşedintele Iohannis i-a păcălit pe români, Băsescu a spus: "Cu sau fără voia lui, da. Şi-a pus în faţă guriştii de serviciu de tip Rareş Bogdan, Siegfried Mureşan şi, în numele Europei pe care ei, guriştii ăştia, au pretenţia că o respectă, preşedintele a mers în siajul acestei propagande".

Întrebat, de asemenea, dacă Ioahnnis a fost păcălit de aparatul de specialitate, Băsescu a declarat: "Eu ştiu aparatul tehnic, pentru că nu l-a schimbat domnul preşedinte Iohannis. Aparatul tehnic nu putea să-i livreze asemenea gogoşi. Aparatul tehnic al Preşedinţiei nu putea să-i livreze asemenea gogoşi preşedintelui. E acelaşi aparat cu care am lucrat şi eu, doar vârful a fost schimbat, dar oamenii din departamentul constituţional sunt aceiaşi".

"Politic, consecinţele sunt că preşedintele trebuie să îndepărteze de pe lângă el gurişti de teapa lui Orban, Rareş Bogdan, cine o mai fi printre marii susţinători ai oricărei prostii numai favorabilă preşedintelui să fie. Oamenii ăştia să-şi vadă de drum şi preşedintele să se bazeze pe oameni serioşi, nu pe gurişti în decizii", a mai spus Băsescu.

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, joi, propunerile legislative de revizuire a Constituţiei iniţiate de PNL şi USR, pe de-o parte, şi de PSD-ALDE, pe de altă parte. Unul dintre motive ţine de faptul că interzicerea amnistiei şi graţierii pentru fapte de corupţie încalcă limitele revizuirii legii fundamentale, deciziile fiind luate ”cu unanimitatea voturilor celor opt membri prezenţi”.

Varianta opoziţiei menţiona că ”acordarea amnistiei sau a graţierii colective pentru fapte de corupţie este interzisă”, în timp ce varianta PSD - ALDE prevedea că ”Preşedintele României îndeplineşte şi următoarele atribuţii: […] d) acordă graţierea individuală; nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie”, noutatea fiind faptul că şeful statului nu poate graţia infracţiuni de corupţie.

Potrivit CCR, o interdicţie constituţională prestabilită în privinţa vocaţiei cetăţenilor care au săvârşit o anumită categorie de infracţiuni de a beneficia de graţiere individuală încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană, valoare supremă a statului român.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.