Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, duminică, la România TV, că există riscul ascensiunii naţionalismului extremist în România, în contextul în care electoratul îşi pierde încrederea în instituţiile politice, iar partidele mari îşi desemnează candidaţi ”cu o asemenea tuşă”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traian Băsescu a apreciat că succesiunea de arestări a unor parlamentari dă impresia electoratului că instituţiile politice sunt populate doar de indivizi corupţi, soluţia fiind eliminarea acestor instituţii. ”Rezultatul este o creştere foarte rapidă a naţionalismului extremist”, a spus Băsescu.

Fostul preşedinte al României a estimat că pierderea încrederii în instituţiile ai căror reprezentanţi sunt aleşi democratic ar putea periclita democraţia pe termen lung. ”Prinde aripi filonul naţionalist, iar oamenii nu mai au încredere în instituţiile politice. Dacă acesta a fost obiectivul unor instituţii de forţă, atunci sunt pe cale să-l obţină (...) Românii nu merg cu jumătăţi de măsură. Dacă vor vedea naţionalismul ca singura soluţie, se vor îndrepta către el pentru o lungă perioadă de timp”, a apreciat Traian Băsescu.

El s-a arătat îngrijorat de faptul că liderul Frontului Naţional din Franţa, Marine Le Pen, a ajuns să ţină conferinţe în România. ”Dacă înnoim clasa politică cu oamenii doamnei Le Pen, România se distruge singură, iar  cei responsabili de secta securităţii naţionale trebuie să ştie că au în mine un adversar”, a mai spus Băsescu.

Preşedintele PMP, Traian Băsescu, a afirmat, tot duminică, că în România s-a constituit ”o sectă a securităţii naţionale”, cu rădăcini în SRI şi DNA care doreşte în mod deliberat compromiterea instituţiilor politice şi care are reprezentanţi inclusiv la nivel guvernamental, Băsescu nominalizându-i pe vicepremierul Vasile Dîncu şi pe ministrul Educaţiei, Adrian Curaj.

”Este o sectă a securităţii naţionale ce vrea să controleze decizia politică în mod netransparent”, a declarat Traian Băsescu, duminică, la România TV.

Fostul preşedinte al României a afirmat că scopul ”sectei” este diminuarea încrederii în instituţiile politice ale statului român, printre care şi Parlamentul. ”Sunt oameni care deţin informaţia şi oameni care deţin cătuşele (...) Când procesul se repetă săptămânal - să ceri fără rost arestarea unor parlamentari - în ochii populaţiei s-a ajuns la abordarea că toţi parlamentarii sunt corupţi. Pe balonul ăsta, (...) se crează impresia că Parlamentul este o instituţie profund coruptă, ce trebuie să dispară”, a afirmat Băsescu.

Întrebat cine conduce această sectă, Băsescu a răspuns: ”Analiza se produce la nivelul SRI, coordonată de către generalul Coldea, iar execuţia la nivelul DNA, de către doamna Kovesi.” 

Preşedintele Frontului Naţional francez, europarlamentarul Marine Le Pen, a afirmat sâmbătă, la Sinaia, că "islamismul pare să avanseze spre România” şi că Uniunea Europeană şi-a dovedit ineficienţa, Le Pen susţinând că fiecare popor ar trebui să se poată exprima asupra rămânerii în UE.

Prezentă sâmbătă la Sinaia, unde participă la conferinţa "Europa noastră, Europa Naţiunilor”, şefa Frontului Naţional francez a criticat în termeni duri Uniunea Europeană, susţinând că această construcţie şi-a dovedit ineficienţa. În discursul ţinut în cadrul conferinţei, Le Pen a afirmat că "islamismul pare să avanseze spre România”.

"Atunci când islamismul pare să avanseze spre România, şeful serviciilor de informaţii germane vine şi recunoaşte că a subestimat riscul infiltrării teroriştilor aşa-zisului Stat islamic în rândul refugiaţilor. Această orbire este rezultatul unei decizii politice”, a spus Marine Le Pen.

Aceasta a afirmat, de asemenea, că fiecare popor din UE ar trebui să se pronunţe asupra rămânerii sau ieşirii din Uniunea Europeană.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.