Preşedintele PMP Traian Băsescu susţine că actualul senator PSD Emanoil Savin a avut ”o mare implicare” în organizarea Galei Bute, iar în acest context fostul şef al statului a spus: ”l-am auzit pe Bute spunând că i-a părut rău că nu s-a televizat ultimul lui meci. Bun. Cine credeţi că mai organiza o preluare în România după ce s-a întâmplat la gala Bute?”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Prezent vineri după-amiază la Sinaia, unde se desfăşoară Colegiul Naţional al Partidului Mişcarea Populară, liderul PMP Traian Băsescu a afirmat că fostul primar al oraşului prahovean Buşteni Emanoil Savin, care a fost membru al PDL, s-a înscris în PSD şi a renunţat la funcţia de edil după ce a fost ales senator pe lista PSD Prahova, a avut o ”mare implicare” în organizarea Galei Bute.

”Aici discutăm despre înlocuirea uni mare tartor la Buşteni, domnul senator Savin, care a predat ştafeta pentru a merge în aerul înalt şi rarefiat de la Capitală, după ce a avut un mare rol în organziarea Galei Bute. Da, e naşul lui Bute. Probabil, cândva o să-i dea un telefon Elenei Udrea”, a spus Traian Băsescu, referindu-se la faptul că oraşul Buşteni este una dintre localităţile unde sunt programate alegeri parţiale.

În acest context, Traian Băsescu a adăugat: ”Nu de alta, dar l-am auzit pe Bute spunând că i-a părut rău că nu s-a televizat ultimul lui meci. Bun. Cine credeţi că mai organiza o preluare în România după ce s-a întâmplat la gala Bute?”.

Fostul ministru al Dezvoltării Regionale Elena Udrea a fost condamnată, în 28 martie, la şase ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul “Gala Bute, ea fiind achitată de către ÎCCJ pentru infracţiunea de tentativă de folosire de declaraţii false sau incomplete. Prin aceeaşi sentinţă magistraţii instanţei supreme o obligă pe Udrea să restituie 8,1 milioane de lei către Autoritatea Naţională pentru Turism, precum şi 900.000 de euro către doi martori. Totodată, instanţa a dispus confiscarea unei sume de aproximativ un milion de lei de la fostul ministrul al Dezvoltării şi Turismului. Decizia nu este definitivă.

În acelaşi dosar Rudel Obreja, fost preşedinte al Federaţiei Române de Box, a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru evaziune fiscală, Gheorghe Nastasia, fostul secretar general în Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, a primit o pedeapsă de patru ani de închisoare cu suspendare, iar Ana Maria Topoliceanu, fostul director al Companiei Naţionale de Investiţii, a fost condamnată la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită.

Prin sentinţa ÎCCJ fostul ministru al Economiei Ion Ariton a fost achitat, în timp ce fostul consilier al Elenei Udrea, Ştefan Lungu, a primit o pedeapsă de un an şi şase luni de închisoare cu suspendare iar fostul asistent personal al Elenei Udrea, Tudor Breazu, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la luare de mită.

Instanţa a mai dispus condamnarea omului de afaceri Dragoş Botoroagă la doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare.

Dosarul “Gala Bute” a ajuns la instanţa supremă în aprilie 2015, faptele fiind de luare sau dare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani.

Procurorii au arătat în rechizitoriu că în 24 iunie 2011 a fost încheiat un contract de servicii, atribuit prin negocierea fără publicarea unui anunţ de participare, între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) şi SC Europlus Computers SRL, firma lui Rudel Obreja, având ca obiect prestarea serviciilor de promovare a României în cadrul evenimentelor desfăşurate cu ocazia organizării Galei Internaţionale de Box profesionist de către Federaţia Română de Box.

În baza acestui contract, la 1 februarie 2012, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a efectuat plata serviciilor de promovare în valoare de 8.116.800 lei.

"Fondurile publice au fost utilizate într-o modalitate interzisă de lege, respectiv pentru finanţarea unui eveniment sportiv organizat de către o societate comercială, iar suma achitată în baza contractului constituie în întregime un prejudiciu produs în patrimoniul ministerului. Prin încheierea contractului s-a urmărit în realitate asigurarea fondurilor necesare organizării galei de box menţionate, iar achiziţia de servicii de publicitate a reprezentat doar o justificare formală, pentru care nu există o nevoie reală a ministerului, cu unicul scop de a da o aparenţă de legalitate contractului. Mai mult, contractul a fost atribuit cu încălcarea procedurilor legale de achiziţie publică şi au fost achiziţionate servicii care nu se regăsesc printre categoriile de cheltuieli eligibile pentru programele cu finanţare europeană”, potrivit procurorilor.

Anchetatorii au susţinut că Elena Udrea a avut cea mai importantă contribuţie la săvârşirea acestor fapte şi la producerea rezultatului, deoarece ea a luat decizia organizării galei în urma unor discuţii informale cu Rudel Obreja, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finanţării evenimentului, a cerut în mod repetat funcţionarilor din subordine să se întâlnească cu Obreja pentru a identifica soluţii în cazul încheierii contractului şi a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma să fie alocat de către MDRT în afara cadrului reglementat de procedura achiziţiilor publice. 

 

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.