Fostul preşedinte Traian Băsescu declară, după ce Antena 3 a prezentat documente din dosarul său de la CNSAS, că nu există un angajament semnat de el nici în dosarul inscripţionat cu numele său şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de el sau chitanţe care să reprezinte plăţi efectuate de fosta Securitate către el şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator .

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Am luat notă de faptul că Antena 3 a prezentat documente din dosarul întocmit de CNSAS şi trimis la instanţă pentru a se stabili prin hotărâre judecătorească dacă am fost collaborator al Securităţii sau nu. Fac precizarea că nu există un angajament semnat de mine nici în dosarul inscripţionat cu numele meu şi nici pe microfilmul dosarului. De asemenea, nici în dosar şi nici pe microfilm nu există documente scrise de mine sau chitanţe care să ateste plăţi efectuate de fosta securitate către mine şi prin care s-ar fi putut atesta calitatea de colaborator", susţine fostul preşedinte.

El spune că, din câte ştie, documentele pe care CNSAS le-a anexat în dosar, cât şi microfilmul dosarului său au fost predate de către SRI la arhiva CNSAS încă din anul 2006. 

"Predarea arhivei fostei Securităţi către CNSAS s-a făcut urmare a solicitării pa care eu, în calitate de Preşedinte CSAT, am făcut-o către SRI. Până în prezent, cu ocazia diverselor verificări CNSAS mi-a eliberat 4 certificate de necolaborare cu securitatea ca poliţie politică. Fiind convins că nimic din actele mele nu poate fi considerat act de poliţie politică aştept indeplinirea procedurilor legale şi verdictul instanţei", afirmă Băsescu.

El precizează însă că doreşte ca dosarul să fie soluţionat în instanţă şi nu în dezbatere publică, motiv pentru care nu va comednta public conţinutul documentelor prezentate de Antena 3 şi nu se va angrena în dezbatere publică pe subiectul dosarului, având în vedere că el însuşi este subiectul dosarului întocmit de CNSAS şi aflat acum la instanţa de contencios administrativ şi fiscal.

Antena 3 a prezentat duminică seară note informative date de "Petrov", care potrivit unor surs ar fi fost numele conspirativ al lui Traian Băsescu. În cele două  note.se vorbeşte despre doi colegi de la Institutul de Marină. 

Colegiul CNSAS a aprobat Nota de constatare. Aceasta conţine, potrivit informaţiilor Europa Liberă, descrierea documentelor găsite în diverse dosare despre Traian Băsescu, copii ale notelor informative, atât olografe, cât şi cele redactate de ofiţerul de Securitate în urma discuţiilor cu ”sursa”, istoricul dosarului şi corespondenţa dintre diverse instituţii. Dosarul a fost înregistrat miercuri la Curtea de Apel Bucureşti.

Traian Băsescu şi-a văzut dosarul de la CNSAS cu doar câteva zile înainte alegerilor europene şi ar fi recunoscut că notele informative olografe îi aparţin, au declarat pentru Europa Liberă surse din instituţie. 

Aşa cum a scris Europa Liberă, Traian Băsescu nu are angajament cu Securitatea, lucru spus şi de acesta ulterior ( ”colaborare, colaborare, dar nu există angajament”). Pe de altă parte, Băsescu a negat faptul că ar fi avut numele de cod ”Petrov”, aşa cum a afirmat Antena 3.

Sursele Europei Libere au dezvăluit că Traian Băsescu are un dosar de reţea, dar că acesta conţine doar coperţile pe microfilm, iar notele informative ale acestuia au fost descoperite în dosarele altor persoane care aveau dosare de urmărire informative (DUI).

Traian Băsescu ar fi fost racolat în perioada în care era student la Institutul de Marină din Constanţa.

 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.