Liderul PMP Traian Băsescu a declarat, vineri, la Timişoara, că cel mai tare îl sperie Justiţia şi că partidul său va susţine în Parlament modificarea legilor din acest domeniu, însă cu unele condiţii legate de statutul magistraţilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat, într-o conferinţă de presă, de ce se teme cel mai mult, Traian Băsescu a declarat că cel mai tare îl sperie Justiţia, însă PMP vine şi cu unele propuneri de modificare a legilor de funcţionare a Justiţiei.

”Cel mai tare mă sperie Justiţia. Mi-am făcut mici notiţe legate de Justiţie. Este în dezbatere un proiect de modificare a legilor de funcţionare a Justiţiei. În mod categoric, după mai bine de zece ani de când aceste legi sunt în vigoare, viaţa a arătat că trebuie făcute nişte ajustări. Vreau să vă spun condiţiile în care PMP va susţine în Parlament modificarea acestor legi. Şi am şi o listuţă. Una din susţinerile noastre este că trebuie să existe nişte criterii de vechime consolidată. Adică, în momentul de faţă, după un an-doi ajungi de la Judecătorie la Tribunal şi de la Tribunal la Curtea de Apel. Susţinem ca fără zece ani de experienţă să nu poţi ajunge judecător la Curtea de Apel”, a  declarat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a mai spus că procurorii şefi din Justiţie ar trebui să aibă mandate de patru ani, şi nu de trei, cum se întâmplă acum, iar procurorul şi avocatul să fie egali în faţa judecătorului.

”Cerem ca, în faţa judecătorului, procurorul şi avocatul să fie cu tratament egal. De asemenea, răspunderea procurorilor şi judecătorilor. În momentul de faţă, în Codul Penal un judecător sau un procuror poate fi acuzat sau tras la răspundere doar dacă la CEDO se constată că a judecat cu rea credinţă, ceea ce face aproape imposibilă tragerea la răspundere. Apoi, prescripţia răspunderii magistratilor - în momentul de faţă, un om căruia i s-a făcut o nedreptate constatată de o instanţă se poate adresa împotriva procurorilor şi a primei instanţe, dar acest lucru se poate întâmpla până la un an de la comiterea faptei. După un an, orice neglijenţă a procurorului este prescrisă, iar un proces durează până la 10 ani. Practic, este imposibil să îi tragi la răspundere pe norma existentă acum. Va trebui să se facă prelungirea prescripţiei”, a susţinut liderul PMP.

Traian Băsescu mai susţine scoaterea Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM şi transformarea acesteia în instituţie independentă, dar şi un stagiu de cinci ani pentru cei care doresc să intre în magistratură.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.