Curtea Constituţională a României (CCR) l-a pus pe şeful statului în postura de a fi obligat să se subordoneze voinţei ministrului Justiţiei, cu toate că acesta are doar mandatul legal de a propune procurorii pentru funcţiile de conducere, susţine liderul PMP Traian Băsescu. El afirmă că acest lucru este neconstituţional, iar în deciziile sale, ministrul va fi influenţat de partid, astfel că asupra şefilor parchetelor va exista un control politic. De asemenea, mai spune Băsescu, preşedintele României nu mai este relevant, având în vedere că funcţia prezidenţială este golită de atribuţii. „Nu lăsaţi moştenire doar Palatul Cotroceni şi grădina!”, se adresează el coaliţiei de guvernare.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Traian Băsescu citează vineri, pe pagina sa de Facebook, o serie de articole din Constituţia României, respectiv art.132, alin. 1, care spune că „procurorii îşi desfăşoară activitatea potrivit principiului legalităţii, al imparţialităţii şi al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justiţiei” şi art. 94, alin. C, care spune că „preşedintele României numeşte în funcţii publice conform legii”, precum şi din legea Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, care spune că „revocarea procurorilor din funcţiile de conducere se face de către preşedintele României, la propunerea ministrului Justiţiei”, precizând că susţine aplicarea lor.

Liderul PMP afirmă că CCR l-a pus pe şeful statului în postura de a fi obligat să se subordoneze voinţei ministrului Justiţiei, deşi acesta are doar mandatul legal de a propune, preşedintele fiind decidentul.

„Acest lucru este profund neconstituţional şi are următoarele efecte: dispare dublul control pe revocarea procurorilor de la marile parchete, decizia rămânând strict la discreţia ministrului Justiţiei, care este numit politic în guvern de un partid şi nu este ales direct ca preşedintele. În deciziile sale, ministrul va fi supus influenţelor partidului din care provine atât la numirea, cât şi la revocarea procurorilor, iar riscul revenirii la epoca Năstase este iminent, asupra şefilor parchetelor instituindu-se un control politic al partidului aflat la guvernare prin ministrul justiţiei care a devenit unic decident”, scrie Băsescupe Facebook.

De asemenea, continuă el, şeful statului nu mai este relevant în ceea ce priveşte atribuţiile sale constituţionale, având în vedere că funcţia prezidenţială este golită de atribuţii, pierzând întâi dreptul de a numi preşedintele Autorităţii Naţionale de Comnunicaţii (ANCOM) pentru că a luat-o Parlamentul, a pierdut supremaţia în politica externă pentru că a fost preluată de liderul PSD şi de premier şi a pierdut dreptul de decizie în numirea şi revocarea procurorilor pentru că l-a luat ministrul Justiţiei pentru Călin Popescu Tăriceanu şi Liviu Dragnea, notează Băsescu.

El mai spune că Iohannis trebuie să facă imediat un referendum pe problema justiţiei, pentru a împiedica atât distrugerea statului, cât şi distrugerea instituţiei preledintelui.

„Constatând abuzurile inacceptabile ale majorităţii PSD-ALDE-UDMR asupra atribuţiunilor constituţionale şi legale ale preşedintelui României, Iohannis nu mai are decât calea referendumului pentru a restabili şi împiedica distrugerea arhitecturii constituţionale a statului prin distrugerea Instituţiei Preşedintelui României. Dacă nu o va face, după mandatul său va lăsa moştenire doar Palatul Cotroceni şi desigur, grădina frumoasă a Palatului. PS-De ce s-a ajuns aici? Este altă discuţie”, încheie Băsescu.

Curtea Constituţională a constatat miercuri existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a procurorului-şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kövesi.

CCR arată că, pentru soluţionarea acestui conflict, preşedintele urmează să emită decretul de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că decizia CCR valorifică principiul constituţional potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea sub autoritatea ministrului Justiţiei. Toader mai susţine că şeful statului nu are nici o abilitare legală pentru evaluarea competenţelor profesionale sau manageriale ale procurorilor de rang înalt, spre deosebire de ministrul Justiţiei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.