Statutul de prim-ministru desemnat l-a propulsat pe ministrul Apărării Nicolae Ciucă pe locul al doilea în topul vizibilităţii miniştrilor în octombrie, de pe ultimele locuri în lunile precedente. Premierul Florin Cîţu rămâne pe primul loc, la mare distanţă de colegii săi de Cabinet, iar ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu coboară pe locul al treilea în top, urmat de ministrul intermar al Sănătăţii Cseke Attila. Datele rezultă din Barometrul vizibilităţii miniştrilor, o analiză realizată de News.ro şi de Agenţia de monitorizare Klarmedia, pe baza monitorizării presei scrise şi online.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Premierul Florin Cîţu se menţine pe primul loc în topul vizibilităţii în luna octombrie, cu aproape 50.000 de referiri, la jumătate faţă de luna precedentă. vârfurile fiind înregistrate în ziua incendiului de la Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, dar şi pe fondul intensificării disputelor cu USR, ai cărui miniştri se retrăseseră din Guvern. Ziua moţiunii de cenzură soldate cu căderea Guvernului său i-a adus şi ea un vârf de vizibilitate premierului devenit interimar, precum  şi prima rundă de consultări ale preşedintelui Klaus Iohannis cu partidele parlamentare.

Ziua desemnării sale pentru a forma un nou Guvern şi cea a negocierilor cu USR l-au adus pe Nicolae Ciucă pe poziţia a doua în topul vizibilităţii, cu aproape 16.000 de menţiuni, în condiţiile în care în lunile precedente s-a aflat pe ultimele locuri, uneori având sub 1.000 de referiri în presa scrisă şi în online.

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu coboară o poziţie de pe locul al doilea în topul vizibilităţii, cu 8.568 de referiri în presă, datorate declaraţiilor despre rata de infectare cu SARS-CoV-2 în şcoli, despre  situaţia vaccinării elevilor şi a cadrelor didactice şi despre desfăşurarea cursurilor în contextul pandemiei.

Pe fondul pandemiei, ministrul Dezvoltării Cseke Attila, devenit interimar la Sănătate după plecarea miniştrilor USR, se menţine pe locul 4, cu peste 8.000 de referiri, vârfurile de vizibilitate fiind în ziua în care a început transferul pacienţilor cu COVID-19 aflaţi în stare gravă, în Ungaria, dar şi în zilele în care a făcut numeroase declaraţii referitoare la situaţia paturilor ATI, a vaccinurilor şi a participat la discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis destinată stabilirii de noi restricţii pentru limitarea pandemiei.

Viepremierul Kelemen Hunor, aflat pe locul 8 în septembrie, urcă pe locul 5, cu peste 6.000 de referiri, ca urmare a declaraţiilor făcute în contextul negocerilor pentru formarea unui Guvern şi a unei majorităţi parlamentare care să-l susţină.

Ministrul de Interne Lucian Bode coboară de pe locul 5 în septembrie pe locul 6, cu peste 5.000 de menţiuni, datorate în principal declaraţiilor făcute cu privire la măsurile luate în contextul pandemiei.

Ministrul de Finanţe Dan Vîlceanu se menţine pe locul 7. În cazul său, vârfurile de vizibilitate au fost în 11, 24, 25 octombrie, când a făcut mai multe declaraţii referitoare la taxe, pensii şi la situaţia politică.
 
Ministrul Energiei Virgil Popescu coboară de pe locul 6 în septembrie pe locul 8 , cea mai mare vizibilitate având-o ca urmare a declaraţiior pe tema situaţiei încălzirii în Timişoara.
 
 
 
 

Ministrul Muncii Raluca Turcan coboară de pe locul 3 în septembrie pe locul 9 în octombrie, zilele de vârf în ceea ce priveşte vizibilitatea fiind cele în care a anunţat mai multe măsuri luate de Guvern, inclusiv referitoare la majorarea salariului minim în plată la nivelul anului 2022 şi modificarea Codului Muncii, dar şi cea în care un ponton destinat copiilor cu dizabilităţi, la a cărui inaugurare participase, s-a scufundat parţial.

Ministrul Mediului Tanczos Barna se situează în octombrie pe poziţia 10, după ce în septembrie a fost pe locul 9, numele său fiind cel mai frecvent menţionat în contextul distribuirii mandatelor în Guvern.

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu se menţine pe locul 11  cele mai numeroase dintre cele 1.282 de referiri în presă fiind înregistrate cu ocazia participării sale la reuniunea miniştrilor afacerilor externe din statele membre UE şi a convorbirii cu secretarul general al NATO.

Eduard Novak, ministrul Tineretului şi Sportului, a urcat o poziţie în topul vizibilităţii, fiind urmat de ministrul Agriculturii Adrian Oros, care coboară două poziţii iar ultimul loc în top este ocupat de  ministrul Culturii Bogdan Gheorghiu. Oros şi Gheorghiu au sub 1.000 de menţiuni.

 

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.