Vicepremierul Dan Barna afirmă că a fost informat, în urmă cu o zi, de Ministerul Sănătăţii că verifică "posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi" şi că i-a transmis premierului o notă de informare în acest sens, înregistrată joi, la ora 11.05. "Ulterior, în cadrul şedinţei de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situaţie în analiză la Ministerul Sănătăţii legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 şi că am cerut să-i fie trimisă şi că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătăţii, mi-a comunicat că va analiza aceste informaţii", adaugă Barna.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Ca urmare a solicitării transmise public de premierul Florin Cîţu fac următoarele precizări: Am fost informat ieri, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătăţii că verifică posibile inadvertenţe în modul de raportare a persoanelor decedate de COVID-19 în cele două baze de date folosite de autorităţi. Am solicitat imediat secretarulului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîţu, cu stadiul situaţiei, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătăţii", a afirmat Dan Barna, vineri, pe Facebook.

El a precizat că nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului în 15 aprilie, la ora 11:05.

"Ulterior, în cadrul şedinţei de Guvern de ieri i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situaţie în analiză la Ministerul Sănătăţii legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de COVID-19 şi că am cerut să-i fie trimisă şi că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătăţii, mi-a comunicat că va analiza aceste informaţii", a susţinut el.

Premierul Florin Cîţu a declarat, vineri, la Cluj-Napoca, întrebat despre afirmaţiile privind nereguli în raportarea deceselor de COVID, că îi cer public vicepremierului Dan Barna, care este coordonatorul Ministerului Sănătăţii, să spună dacă ştia despre aceste lucruri şi ce măsuri a dispus. De asemenea, Cîţu i-a cerut public vicepremierului Dan Barna să prezinte "public şi în şedinţă de Guvern tot ceea ce ştia despre Mafia din sănătate".
 
Întrebat despre afirmaţiile conform cărora numărul deceselor de COVID nu ar fi fost raportat corect, Florin Cîţu a declarat: "Aici lucrurile sunt foarte importante şi trebuie verificate dacă este aşa".
 
"Eu îi cer public vicepremierului Dan Barna, care este coordonatorul Ministerului Sănătăţii şi a fost de la începutul anului, să ne spună dacă ştia despre aceste lucruri şi ce măsuri a dispus şi îi cer public să prezinte în şedinţa de Guvern aşa ceva", a continuat premierul.
 
El a arătat că reforma trebuie să înceapă în propriul minister, dând exemplul său la Ministerul Finanţelor.
 
Întrebat cât de des s-a consultat cu Vlad Voiculescu, Cîţu a reiterat că Dan Barna este coordonatorul Ministerului Sănătăţii.
 
"În nicio şedinţă de guvern nu au fost prezentate situaţii precum cea pe care am spus-o mai devreme, nu au fost note de informare, de fiecare dată mă consult cu toţi miniştrii în şedinţe de Guvern şi au fost miniştri care au adus note de informare cu situaţii dificile, unii în confidenţial, alte la public. De fiecare dată ne-am consultat cu toţi miniştri când au prezentat o problemă în şedinţa de Guvern", a susţinut Cîţu.

 

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.